Посланик Ангел Чолаков: Заветът на Ататюрк за приятелство между България и Турция е жив

Представлението на "Тоска" от Софийската опера и балет в Анкара и Истанбул ни върна по стъпките на големия държавник и приятел на България Кемал Ататюрк. Неговият завет за приятелство между двете държави е валиден и до днес.

Това заяви в интервю за БГНЕС Н. Пр. Ангел Чолаков, извънреден и пълномощен посланик на България в Турция.

С него говорим за приятелството в отношенията между България и Турция, за завета на държавника Кемал Ататюрк и турнето на Софийската опера и балет в съседката ни по случай стогодишнината от провъзгласяването на Турската Република, което се проведе в Анкара (8 ноември) и Истанбул (11 ноември).

"Това е един символен, емблематичен и емоционален поздрав към Турция по случай 100-годишнината от обявяването на Републиката и една препратка, едно духовно и емоционално пътуване обратно по стъпките на големия държавник, реформист, визионер и приятел на България Мустафа Кемал Ататюрк", заяви Чолаков в коментар за гала турнето, на което беше представена операта "Тоска" на Джакомо Пучини.

Дипломатът допълни, че събитието е символ, поздрав и емоционален израз на "нашето приятелство и сътрудничество".

Българският посланик отбеляза, че големи амбициозни български културни проекти с международен замах може и трябва да бъдат организирани.

"Лично аз и много от моите колеги вярваме в силата на културната дипломация. Тя е мощна ракета-носител на нашата външна политика", каза Чолаков.

"Дано с вълшебната творба на Пучини, хората се почувстват мотивирани да посетят отново България. Тя ги очаква с нейните природни красоти, с нейната култура, с новите форми на туризъм и с най-красноречивите си посланици, а именно хората на изкуството", коментира той.

Дипломатът припомни, че по време на своя престой в България като военен аташе Ататюрк е участвал активно в културния живот на нашата страна и е бил чест гост на тогавашната Българска оперна дружба.

"Кемал Ататюрк беше казал преди 100 години, че Турция и България трябва да бъдат приятели. Този завет и аксиома са били валидни преди 100 години, продължават да бъдат валидни и днес. Емоцията и ентусиазмът показват, че ще бъдат валидни и в бъдеще", подчерта Н.Пр. Ангел Чолаков.

Той допълни, че 2023 г. е много важна и силна за Турция, но и за българо-турското приятелство и икономическо сътрудничество.

"Заедно сме и сме силни. Тази година имахме едно безпрецедентно ниво на политическия диалог, както и на нашите двустранни икономически отношения. Заедно отпразнувахме 10 години от основаването на българо-турската търговско-индустриална камара и какво по-легитимно от това точно на тази 10-годишнина да си пожелаем стокообмена между България и Турция да достигне 10 милиарда евро", каза посланикът ни в Анкара.

"Заедно въведохме един нов почерк в нашия туризъм - амбициозен, модерен и иновативен. Отворихме нова самолетна линия, работим по други две линии и по директна фериботна линия между Истанбул и Бургас. Заедно изградихме един сериозен, красив и амбициозен културен сезон. Гала турнеро е кулминацията на този сезон с повече от 15 събития", добави Чолаков.

По отношение на перспективата за надграждане в двустранните отношения, посланикът заяви, че в това приятелство има история, емоция и много градивни сили. "Слава богу има все повече конкретика и от двете страни, все по-голямо желание огромната енергия и огромният потенциал, натрупани през годините, да бъдат впрегнати във все повече конкретни проекти", коментира той.

Чолаков каза, че безпрецедентната интензификация на търговско-икономическото сътрудничество, културният сезон и новият почерк на туризма са конкретни сфери, в които се наблюдава "една по-амбициозна стратосфера".

Българският посланик в Турция заключи, че "приятелите са заедно не само в радост и успехи, но и в скърби" и това е станало след земетресенията в югоизточна Турция, когато българските спасители са били рамо до рамо с техните колеги от Турция и от цял свят в помощ на пострадалите региони. /БГНЕС