Посланик Нарахира: Сакурите в Южния парк и розите в Япония са символ на добрите ни връзки

„Много съм щастлив, че сакурите в Южния парк са символ на добрите връзки между Япония и България, а храстите от българска роза радват японците в парковете в Япония“. Това каза Н. Пр. Хироши Нарахира, посланик на Япония в България, предаде репортер на БГНЕС.

Традиционно от 2014 г. в Южния парк по инициатива на клуба „Приятелите на Япония“ и бившия посланик на България в Япония Петър Башикаров, столичани се събират, за да отбележат „Ханами“- празникът на цъфтящите вишни, като засаждат по няколко вишневи дръвчета.

„Започнахме да планираме днешния празник още през февруари и март, когато дните бяха много по-топли от днешния. Малко се притеснявахме как ще изглеждат сакурите през днешния ден, но сега виждам, че има такива, които не са разцъфнали, други, които все още са на пъпчици, така че мисля, че денят е успешно подбран“, каза японският посланик.

Той уточни, че сакурата, японската вишна, е най-представителното цвете, символ на Япония, но всъщност има всякакви видове – около 20, 30.

„Има цъфнали такива в бял, розов цвят. Животът на цъфналите сакури е малък – в Япония обикновено е около една седмица, но ние обичаме да им се радваме и докато цъфтят, и в момента когато са прецъфтели и цветните листчета са покрили земята. Ние имаме и един специален израз буря от сакура – това е когато листчетата се сипят, въртят се из въздуха и е много красиво“, заяви посланик Нарахира.

„Много съм щастлив, че сакурите в Южния парк са символ на добрите връзки между Япония и България, а храстите от българска роза радват японците в парковете в Япония“, подчерта още той. Посланикът уточни и, че изложбата на Кири е в София, която ще бъде отворена за посещение до 11 април, олицетворява също добрите връзки между двете ни култури. „Приканвам всички да посетят галерията Сан Стефано и да й се насладят“, отбеляза още японският посланик.

„Всяка година от 2014 г., без годините с ковид, засаждаме около 10 дръвчета, а в последните три години засаждаме и кленове – днес имаме 7 сакури и 3 клена, които са новите дръвчета в парка“, каза Боян Жеков, председателят на клуба „Приятелите на Япония“. Мястото е обособено още през 90-те години от посолството на Япония и е обявено за алеята със сакурите. Символ на това е камъкът, който е поставен от японското посолство, чиято цел е да символизира Япония в сърцето на най-красивия парк на София – Южният. В най-красивия парк в Токио има едно голямо пространство с рози, така че тези две места си кореспондират по дух и периодично на тези места се събират приятелите на Япония в България и приятелите на България в Япония“, подчерта Боян Жеков.

Анелия Иванова, главен секретар на клуба на „Приятелите на Япония“ сподели за БГНЕС, че всяка година сакурите стават повече, защото се засаждат ежегодно по 10 дръвчета. „Хората са и повече подготвени както в Япония да си правят пикник с приятели. Тази година едва ли бройките ще минат миналогодишните, тъй като сега е малко по-хладно, но въпреки това има много хора, които са дошли специално за събитието. Всички посетители се чувстват чудесно, фактът, че могат да отпразнуват толкова важния за японската култура празник и да се докоснат до нея макар и от разстояние е прекрасно“, допълни главният секретар на клуба на „Приятелите на Япония".

На събитието присъстваше и бившият посланик на България в Япония Петър Башикаров, един от инициаторите на прекрасната традиция. „Тези вишни и техният прекрасен цъфтеж радват както японците, така и българите. Те символизират дружеските отношения между двете ни страни“, каза Башикаров.

На традиционното събитие взеха участие и ученици от 138 училище, които прочетоха стихотворения както на японски, така и на български език. /БГНЕС