Посланик Румен Александров: България и Румъния са готови за Шенген

България и Румъния са готови за Шенген. Благодаря на Европейската Комисия за последователната подкрепа. Никоя държава не трябва да бъде оставена сама да решава въпросите за Шенгенската сигурност.

Това заяви Н. Пр. Румен Александров, постоянен представител на България в ЕС на конференцията "Разширяването на Шенген: Ключовата роля на България за сигурността на границите на ЕС", предаде специалният пратеник на БГНЕС от Брюксел Димитър Русков.

"България отговаря на все по-високи стандарти на Шенген. Нашият принос доказва това. Ние сме предсказуем партньор, а това доказва, че доверието на което се изгражда Шенген, го има в България. Сигурността е от изключително значение, тя трябва да се противопоставя на заплахите, идващи от различни държави", каза посланик Румен Александров.

"Важните сфери са свързани с обмяната на информацията между прилагащите институции. Беше направен значителен напредък по въпроса за временното убежище", отбеляза Александров.

Постоянният представител на България в ЕС заяви, че има подобряване на сътрудничеството с останалите държави. "Това доведе до резултати и в Западните Балкани. Всички мерки, изпълнявани от България, показват, че ние можем да работим. Смятаме, че членството ни в Шенген ще стане действителност, защото ние допринасяме за неговото функциониране", подчерта Александров. /БГНЕС