Посланикът на САЩ разкритикува "безумните антиамерикански послания" на Унгария

Посланикът на САЩ в Унгария заяви, че Вашингтон ще предприеме действия в отговор на "безумните антиамерикански послания" на Будапеща и "разширяващите се отношения с Русия", съобщи „Гардиън“.

В реч в Будапеща Дейвид Пресман взе на прицел противоречивата външна политика на дългогодишния министър-председател на Унгария Виктор Орбан, като същевременно обвини унгарското правителство в ширеща се корупция и подкопаване на независимите институции.

"Тази реч е за дългогодишен приятел и съюзник, който казва и прави неща, които подкопават доверието и приятелството", каза Пресман, визирайки Унгария.

"Не можем да не обърнем внимание на това, когато председателят на унгарското национално събрание твърди, че войната на Путин в Украйна всъщност е "водена от Съединените щати“", добави той.

"Не можем нито да разберем, нито да приемем министър-председателя, който определя Съединените щати като "главен противник" на нашия съюзник Унгария. Или пък твърдението му, че правителството на Съединените щати се опитва да свали унгарското правителство - буквално, за да го "победи"."

Отношенията между САЩ и Унгария се влошиха значително през последните няколко години, като американски служители изразиха дълбоко разочарование от руското влияние и решението на Унгария да забави присъединяването на Швеция към НАТО.

Но речта, произнесена по повод 25-годишнината от присъединяването на Унгария към военния съюз, представлява крайъгълен камък в 14-годишното отдалечаване на Будапеща от западните съюзи и демократичните институции.

Миналата седмица Орбан пътува до САЩ, където се срещна с Доналд Тръмп, когото многократно е подкрепял и за когото заяви, че ще сложи край на войната в Украйна.

Пътуването накара Джо Байдън да заяви по време на предизборна проява, че Орбан иска да изгради "диктатура" - коментар, който вбеси Будапеща и накара външното министерство на страната да извика Пресман.

В интервю за унгарските държавно контролирани медии след посещението в САЩ Орбан нарече Тръмп "човек на мира".

"Той няма да даде нито цент за украинско-руската война. Ето защо войната ще приключи, защото е очевидно, че Украйна не може да се изправи на крака", каза Орбан.

Запитан какво ще се случи, ако Байдън спечели изборите, Орбан се пошегува: "Това би било лошо."

Пресман, без да споменава срещата с Тръмп, взе на прицел дейността на Орбан в САЩ.

"Орбан, който от една страна неоснователно твърди, че правителството на Съединените щати се опитва да свали неговото правителство, публично призовава за политическо поражение на президента на Съединените щати и активно участва в партизански политически събития в САЩ", каза той.

Посланикът беше откровен за това как Вашингтон вижда връзките на Унгария с Москва. "Сега съюзниците на Унгария я предупреждават за опасностите, които крият близките и разширяващи се отношения с Русия", каза Пресман.

Пресман, който настоява, че САЩ искат добри връзки с Унгария и че ще продължат да се свързват с правителството, заяви, че поведението на Будапеща излага на риск отношенията ѝ със САЩ. "Макар че дивата реторика на унгарското правителство в контролираните от държавата медии може да разпалва страсти или да разпалва електорална база, изборът да се публикуват ежедневно безумни антиамерикански послания е политически избор и рискува да промени отношенията на Унгария с Америка", каза той.

Посланикът разгледа и продължаващите опасения относно състоянието на унгарската демокрация. "Гарантирането, че всички аспекти на държавната власт - от обществените поръчки, през лицензирането, субсидиите за туризма, концесиите, данъчните и одиторските действия, до регулаторната политика - осигуряват благоприятно третиране на компании, притежавани от партийни лидери или техните семейства, роднини или стари приятели - това не са думи, а действия", каза той. /БГНЕС