Потопът, залял Германия, взе 9 жертви

Проливните дъждове и наводнения, залели Западна Германия, убиха поне девет души, а около 50 изчезнаха, след като прииждащите води доведоха до срутване на няколко къщи, съобщи полицията в четвъртък.

Четирима от хората, за които се съобщава, че са загинали, са били в община Шулд, където редица къщи са били пометени от наводнения, каза говорител на полицията в град Кобленц пред Франс прес.

Провинциите Райнланд-Пфалц и Северен Рейн-Вестфалия бяха най-силно засегнати от необичайно обилните валежи, които накараха реките да излязат от бреговете си и заплашват да съборят още жилища.

"Бурите силно засегнаха нашата провинция", написа в Туитър премиерът на Райнланд-Пфалц Малу Драйер.

"Притеснявам се заедно с всички, които са в опасност", каза тя и благодари на "всички доброволци, пожарникари и аварийни работници, които се борят неуморно и с големи усилия срещу потопа".

array-2

Лидерът на Северен Рейн-Вестфалия (СРВ) Армин Лашет, който се кандидатира за наследник на канцлера Ангела Меркел на изборите през септември, набързо отмени партийна среща в Бавария, за да следи ситуацията в неговата провинция.

Спасители се мъчеха да евакуират хора от застрашени сгради и двама пожарникари загинаха при изпълнение на служебните си задължения в градовете Алтена и Ведол. Други двама мъже са загинали в наводнени изби в близките Золинген и Уна, има и още един смъртен случай в Райнбах.

Полицията създаде гореща линия за кризисни ситуации, за да могат хората да съобщават за изчезнали близки, а жителите бяха помолени да изпращат видеоклипове и снимки, които биха могли да им помогнат в търсенето.

Спасителите с хеликоптери извеждат отчаяни хора по улиците и покривите. Представителят на местните власти Юрген Пьолер призова хората да останат вкъщи "и, ако е възможно, да отидат на по-високите етажи" в домовете си.

"Ситуацията е много сериозна", каза той.

В съседна Белгия също от няколко дни се изсипва проливен дъжд, който доведе до премиване на реките във френскоговорящия регион Валония.

Особено засегнати са провинциите Лиеж и Намюр, като курортният град Спа е напълно наводнен.

Според вестник „Льо Соар“ в град Шофонтен близо 1800 души трябва да се евакуират. "Рядко сме преживявали толкова наводнение. Трябва да си припомним 1998 г., когато преживяхме същото", каза кметът на Шофонтен Даниел Бакелен пред радио RTL. От националната железопътна мрежа Infrabel заявиха, че в четвъртък спират услугите в южната половина на страната, предвид рисковете за пътуване.

„Наистина е невъзможно да се осигури безопасно движение на влаковете за пътниците или да има достъп до стратегически зони за техния персонал“, каза министърът на транспорта Жорж Жилкинет пред агенция Белга. /БГНЕС