Нотр Дам – 8 века история под ударите на стихия

Пожарът в "Нотр Дам" е потушен напълно.

На 15 април, в 18:50 ч. местно време избухна огромен пожар в един от символите на френската националност, култура и изкуство – катедралата „Нотр Дам“.

В продължение на часове около 400 пожарникари се бориха с голям пожар, който срути покрива на световноизвестната средновековна църква. Един пожарникар е пострадал сериозно по време на гасенето. Тази сутрин френската противопожарна служба съобщи, че пожарът е напълно потушен. "Целият пожар е потушен. Сега ние сме във фаза на разследване", заяви говорител на пожарната служба. Той добави, че огънят се е разпространил "много бързо" по дървения покрив на световноизвестния монумент.

Около 400 пожарникари работеха над 15 часа, за да потушат напълно пожара.

На брифинг пред катедралата говорителят съобщи, че пожарникарите са се концентрирали върху двете камбанарии на катедралата, за да се подсигурят, че те не са били увредени. Задачата сега е да се наблюдава структурата, да се види дали тя се движи и дали има останали горещи места, каза той и добави, че около 100 пожарникари ще останат на място през целия ден. Двете камбанарии, които се издигат над фасадата на "Нотр Дам" бяха спасени, както и известният, прозорец със стъклопис във формата на роза над централния вход. Високата кула, която се издигаше над основния кораб на катедралата рухна. Тепърва ще се прави оценка на нанесените от пожара щети. Екипи от експерти са на място и се опитват да спасят предмети с историческо значение и културна стойност. Безценни артефакти Най-ценните артефакти, пазени в катедралата "Нотр Дам" са били спасени от избухналия пожар. Короната от тръни и туниката на канонизирания за светец крал на Франция от 13-ти век Луи IX са на сигурно място, обяви ректорът на "Нотр Дам" Патрик Шове. Пожарната служба обяви, че около две трети от сложната, дървена конструкция на покрива на "Нотр Дам", известна като "Гората", се е срутила в резултат на огъня. Причините за пожара тепърва ще се изясняват. Полицията обяви, че разглежда избухването на огъня като инцидент. Възможно е пожарът да е започнал заради нарушаване на техниката за безопасност по време на реставрацията й. Ремонтите започнаха наскоро, след като в каменните стени на 850-годишния храм бяха забелязани пукнатини, които предизвикаха опасения, че сградата може да е станала нестабилна. Според ръководителя на Събранието на епископите на Франция Ерик де Мулен-Бофор, възстановяването на щетите от пожара в световноизвестния готически храм "ще отнеме години".

Една от първите снимки на вътрешността на катедралата след пожара.

Френският президент Еманюел Макрон и съпругата му влязоха в катедралата, когато на тавана все още проблясваха искри. Той благодари на пожарникарите и обеща, че една от най-важните културни забележителности на столицата ще бъде възстановена. Тя е построена през 1163 – 1345 г. и е едно от най-великите постижения на готическата архитектура. Катедралата "Парижката Света Богородица" е един от върховете във френското изкуство с удивителното равновесие на пропорциите и хармоничната си фасада. Дълга е 130 метра и е широка 50 метра, а 3-етажните квадратни кули са високи 69 метра. В южната кула са разположени камбаните, най-голямата от които тежи 15 тона, а само езикът ѝ надвишава 500 кг. Стрелата е с височина 96 метра. Катедралата има чудесен орган и съвършена акустика. Там всяка неделя в 17:30 часа се провеждат безплатни концерти. Катедралата побира 9 000 души. Тук през 1804 г. е коронован за император Наполеон Първи, а през 1970 г. е извършено опелото на генерал Шарл дьо Гол. За последно "Нотр Дам" е търпяла сериозни повреди по времето на Великата френска революция в края на 18-ти век. По време на двете световни войни известната сграда не понася никакви поражения. Международна подкрепа Десетки световни лидери и организации изказаха съжалението си за щетите, нанесени на една от най-разпознаваемите забележителности в света.

По време на двете световни войни, катедралата не е претърпяла никакви поражения.

Заради инцидента френският президент Еманюел Макрон отмени голямата си политическа реч, а президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече случилото се "ужасяващо". "Като всеки мой сънародник, аз съм натъжен да видя как част от нас изгоря тази вечер", каза Макрон. Еманюел Макрон трябваше да обяви вчера вечерта какви ще са първите конкретни промени в резултат на многомесечните протести на "жълтите жилетки" срещу неговото управление. Президентът отмени речта, която щеше да се предава на живо по националната телевизия, за да отиде до катедралата "Нотр Дам", докато все още продължаваха опитите да бъде загасен пожара. ЮНЕСКО обяви, че стои рамо до рамо с Франция и "заедно ще спасят и възстановят катедралата "Нотр Дам", съобщи АФП. Културната агенция на ООН нарече известния храм в Париж "безценно наследство". Катедралата е обявена от ЮНЕСКО за световно културно наследство през 1991 г.

Десетки световни лидери и организации изказаха съжалението си за щетите нанесени от пожара.

Българският президент Румен Радев написа в своя профил във Фейсбук: „Убеден съм, че френският народ ще надмогне болката със силата на вярата. Съкрушителна е гледката на горящия символ на вяра, епохи и култура, оцелял през всичките повратности на историята. Виктор Юго е описал катедралата като "Необятната каменна симфония, колосално дело на един човек и на цял народ, единна и сложна като "Илиада. Всяка щета по "Нотр Дам" нанася болезнена рана не само в сърцата на французите, но и за всеки европеец, за цялото човечество". От своя страна българският премиер Бойко Борисов написа по повод пожара: Мислите ми са с всички французи и с целия католически свят. Един от символите на Европа - катедралата “Нотр Дам”, гори! Ужасно е да гледаш как 8 века история изчезват пред очите ти. Кураж на всички парижки пожарникари, които тази вечер полагат всички усилия да съхранят това богатство“. Руският президент Владимир Путин заяви, че руснаците са сериозно натъжени от пожара в „Нотр Дам” в Париж и предлагат помощ във възстановяването на катедралата. „Нотр Дам” е исторически символ на Франция, безценно съкровище на европейската и световна култура, един от най-важните християнски обекти. Трагедията, който се случи снощи в Париж остави тъга в руските сърца”, заяви Путин в съобщение до френския президент Еманюел Макрон.

Стартирана е кампания за набирането на средства за възстановяване на катедралата.

Путин се надява, че катедралата ще бъде възстановена и предлага да изпрати руски експерти, за да помогнат във възстановяването ѝ. Държавният фонд за опазване на културното наследство на Франция стартира набирането на средства за възстановяването на катедралата „Нотр Дам“. Потребителите му са поканени да направят еднократно дарение или да организират ежемесечен фонд, предаде РИА Новости. Франсоа-Анри Пино, който притежава производителите на луксозни стоки Гучи и Ив Сен Лоран, обеща да се включи с голяма сума в обявената от президента Еманюел Макрон кампания за набиране на средства за възстановяването на храма. Френският милиардер Бернар Арно, контролиращ луксозния конгломерат LVMH, заяви, че семейството и компанията му ще допринесат за възстановяването на катедралата „Нотр Дам“ с обща сума от 200 милиона евро (226 милиона долара). "Семейство Арно и LVMH, в знак на солидарност с тази национална трагедия, ще участват в реконструкцията на изключителната катедрала, символ на Франция и на нейното наследство и единство", се казва в изявление. Папа Франциск е заедно с Франция и се моли за католици и парижани, след опустошителния пожар, който бушува в емблематичната катедрала „Нотр Дам” в сърцето на града, заявиха от Ватикана. „Папата е близък на Франция и се моли за френските католици и за хората в Париж””, написа в Туитър Алесандро Джисоти, ръководител на пресцентъра на Ватикана. /БГНЕС