ПП-ДБ върнаха веднага втория мандат за кабинет

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на ПП-ДБ, те от своя страна върнаха веднага папката празна, предаде репортер на БГНЕС.


Връщам мандата неизпълнен, каза Николай Денков от своя страна. Няма подкрепа за реформите, добави той. Коалицията ГЕРБ-ДПС всъщност иска избори и това е резултат от тяхното желание. 4 пъти другият преговорен екип ставаше и напускаше залата, имаше ясни индикации, че преговорите не се водят по същество. Оттук нататък за съжаление българските граждани отново ще трябва да решат накъде да продължим, каза Денков. Постна пица или европейски път за България, в който доходите се увеличават, добави Денков.

Не знам дали осъзнавате какви процеси се отприщиха в резултат на това, което се инициира в момента, каза Радев. Стесниха се възможностите за служебен премиер с оставката на зам.–омбудсмана. Тя беше единствената фигура, която не беше близка с никоя политическа партия. Как така изведнъж зам.-омбудсманът реши да си подаде оставката. Аз истински се учудих, че вие в парламента не реагирахте, обърна се Радев към ПП-ДБ. Имало ли е натиск, защо не се инициира изслушване? Ако за вас това са нормални неща, то тогава не се изненадвайте, че рязко нараства възможността да получите политически служебен кабинет, каза Радев и добави, че той най-вероятно няма да е в полза на ПП-ДБ.

Ние няма да участваме в преговори за трети мандат, каза Петков категорично. Той призова изборите да бъдат 2 в 1 заедно с европейските.


Късно е за такава молба изборите да бъдат 2 в 1, призовах да не се предприемат промени в конституцията. Ще направя всичко възможно процесът по избори на служебен кабинет да не прерасне в конституционна криза, но вие направихте всичко възможно правомощията на президента да бъдат силно ограничени, не само по избора и състава, но и на контрола на служебния кабинет, но и в управлението на времевите параметри за процеса на определяне на следващите избори. Но така както сте го описали, така ще изпълнявам. Съчувствам ви, но направихте всичко възможно тази институция да не може да овладее процесите, както досега, добави Радев.

Старата конституция ни докара до там да имаме всякакви приказни герои – елфи, джуджета и т.н. Тези промени в конституцията трябваше да се извършат, каза с по-висок тон Кирил Петков.

Радев добави, че не иска да навлиза в горски приказки и че е сезирал КС осъзнато, че тези промени ще доведат до кризи и едната криза вече чука на вратата. /БГНЕС