Правителството на талибаните буди загриженост в САЩ

Съединените щати заявиха, че съставът на кабинета на талибанското правителство, обявен вчера буди загриженост, но ще съдят за него по действията му. Най-важно е дали желаещите да напуснат страната афганистанци ще могат да го направят свободно.

"Отбелязваме, че обявеният списък с имена се състои изключително от лица, които са членове на талибаните и в него няма жени. Ние сме загрижени за принадлежността и данните за някои от тези лица", каза говорител на Държавния департамент.

"Разбираме, че талибаните са представили това като служебен кабинет. Ние обаче ще съдим за него по действията, а не по думите му”.

Държавният департамент поднови призива си към талибаните да осигурят безопасно напускане на страната както на американските граждани, така и на афганистанците.

Талибаните обявиха състава на новото правителство на Афганистан. Премиер на страната ще бъде молла Мохамад Хасан Ахунд, който ще има двама вицепремиери: молла Абдул Гани Барадар и молла Абдул Салам Ханафи. Ахунд е в санкционния списък на ООН заради службата си за режима на ислямистите в Афганистан от 1996 до 2001 г.

За министър на отбраната на Афганистан е назначен синът на основателя на „Талибан” Мохамад Якуб Муджахид, а вътрешен министър ще бъде синът на основателя на „Мрежата на Хакан” Сираджуддин Хакани. „Мрежата на Хакан” се счита за терористична групировка в САЩ. За министър на външните работи е назначен молла Амир Хан Мутаки, а за министър на културата и информацията- Забихула Муджахид, който е и говорител на движението. Министър на образованието е шейх Мавлави Нурула Мунир, на икономиката - Мохамад Ханиф.

"Ние показахме ясно очакванията си, че афганистанският народ заслужава приобщаващо правителство", каза говорителят на Държавния департамент./БГНЕС, АФП