Празникът Ханука води началото си от еврейско въстание срещу селевкидите

Време е да отпразнуваме Ханука - еврейския фестивал на светлините, който продължава осем дни и нощи в чест на 2000-годишно чудо, при което светлината побеждава тъмнината. Тази година Ханука започна на 7 декември.

Популярността на празника е нараснала в днешно време, но произходът му датира от бурните векове след смъртта на Александър Велики, древногръцки водач, който завладява Персийската империя. Ето какво трябва да знаете за произхода на Ханука и как се празнува, съобщи National Geographic.

Произходът на Ханука

След смъртта на Александър през 323 г. пр.н.е. сред неговите генерали избухва борба за власт, която продължава повече от век. Гръко-сирийските царе Селевкиди излизат победители и управляват много от бившите територии на Александър, включително Юдея (разположена в централната част на днешен Израел).

Селевкидите оказват влияние чрез елинизация - разпространението на гръцкото изкуство, архитектура и религия. Местните общности, особено в Юдея, се противопоставят на това.

През 175 г. пр.н.е. селевкидският цар Антиох IV Епифан идва на власт и се опитва да принуди юдейците да се асимилират. Селевкидите превземат свещения храм в Йерусалим и го оскверняват, като издигат в него олтар на гръцкия бог Зевс. Антиох забранява юдейската вяра и налага поклонението на гръцките богове. Някои учени смятат, че той вярва, че установяването на една обща религия може да обедини раздробената му империя, но бруталните му методи провалят тези намерения.

Пишейки през I в. от н. е., еврейският историк Йосиф Флавий записва жестокото разграбване на Йерусалим и отношението към еврейските дисиденти, които са "бити с пръчки, а телата им разкъсвани на парчета и разпъвани на кръст, докато са живи и дишат. „И ако се намереше някоя свещена книга или закон, тя се унищожаваше; а онези, у които се намираха, също загиваха нещастно", пише хронистът.

Ужасен от оскверняването на храма и жестокостта към еврейския народ, един свещеник на име Мататия и синовете му се вдигат на бунт. След смъртта на Мататия през 166 г. пр.н.е. синът му Юда Макавейски ("Чукът") заема мястото на баща си в борбата и повежда еврейския народ към много победи над Селевкидите. През 164 г. Юда отвоюва Йерусалим и възстановява Храма, като го почиства и освещава отново. Въстанието на Макавеите, както става известно, продължава и в крайна сметка през 160 г. прогонва Селевкидите от Юдея.

Ханука, което означава "посвещение", отбелязва чудото на светлината, което се случва, когато Юда отново посвещава Храма на еврейския бог. Според Талмуда (един от свещените текстове на юдаизма) Селевкидите оставили само един непокътнат флакон с масло, достатъчен да освети свещника на Храма за един ден. Но той горял осем дни - достатъчно време, за да могат победоносните юдеи да си осигурят още масло - и чудото се превърнало в основа на любим празник, на който се благодари на Бога и се празнува победата на светлината над мрака.

Как се празнува Ханука

Въпреки че по традиция е доста незначителен религиозен празник, Ханука става популярна през 20-и век поради близостта си с Коледа. Ханука, пише Татяна Лихтенщайн, директор на Центъра за еврейски изследвания "Шустерман" в Тексаския университет в Остин, "предлага възможност на евреите да участват в празничните тържества, изпълнени с раздаване на подаръци и веселие, без да се отказват от своята специфична религиозна и културна идентичност".

Днес Ханука се празнува на 25-ия ден от Кислев (деветия месец от еврейския календар), който обикновено се пада в края на ноември до средата на декември. В продължение на осем нощи се палят свещи в менора, свещник с места за девет свещи, по една за всяка нощ и една "служебна" свещ, наречена шамаш (на идиш - шамес). През всяка следваща нощ се добавя и запалва още една свещ. По време на запалването хората произнасят специални благословии и молитви. Пеят се песни и се разменят подаръци в памет на чудото в Храма преди повече от 2000 години./БГНЕС