Предпазните маски на закрито отново задължителни

Без да въвеждаме нови извънредни тежки мерки се обръщаме към българските граждани с искане за по-стриктно спазване на действащите мерки, за да няма по-високо разпространение на вируса. Това каза здравният министър Кирил Ананиев на пресконференция, предаде репортер на БГНЕС.

Ананиев съобщи, че с Националния оперативен щаб, с РЗИ, с кмета на София и с министър-председателя са решили да засилят контрола по спазване на епидемичните мерки.

Според новата заповед на министъра на здравеопазването мероприятията на закрито трябва да бъдат организирани при пълняемост до 50% от капацитета на съответната зала като задължително се носят маски, шленове или други предпазни средства. Това се отнася за кина, театри, дискотеки и др.

На закритите обществени места – магазини, молове и др. - да се спазва физическата дистанция и задължително да се носи маска, заяви Ананиев.

Персоналът в заведенията задължително трябва да носи маски.

Засилваме масовия контрол по спазване на всички противоепидемични мерки – по новите, така и по досега издадените, повтори Ананиев.

Той добави, че маските в общесвения транспорт, болници и аптеки остават.

При провеждане на футнолни мачове се позволява до 1000 души на сектор, съобщи още здравният министър.

Новите мерки влизат в сила от 00:00 часа.

Ананиев съобщи, че ддо края на седмицата ще се вземе решение дали да продължи извънредната епидемична ситуация в страната.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че преди още да знае, че министърът ще издаде заповед за носенето на маски, в събота и неделя обсъждала с нейните колеги: „Ако той не го беше направил, аз щях с моя заповед да върна от препоръчителен в задължителен режимът за носене на маски, не само в градския транспорт. Знаете, че остана изискването до днес за задължително носене на маските в системата на градския транспорт, в болници и в аптеки, но за мен е много важно там, където хората се събират, особено в магазините, в институциите, в публичните места, офиси, където има посетители, където има много хора да продължават да се носят маски, разбира се, шалове или шлемове“, каза Фандъкова.

Тя заяви, че е разговаряла и с директора на столичната РЗИ, и с директъора на СДВР за това да се увеличи контролът навсякъде.

В градския транспорт миналата седмица три екипа на общинска полиция, заедно с контрольори правили непрекъснати проверки на наземния транспорт. Проверени са 700 превозни средства, предупредителни протоколи са издадени десетки, но има само 16 акта. „Знаете, че минималната глоба е 300 лева съгласно Закона за здравето. Информираха ме колегите, че те избягват да правят актове, а предпочитат предупредителни протоколи. Очевидно обаче това не върши работа. От утре удвояваме екипите, ще мобилизираме още полицаи от Общинска полиция. Поисках и полицаите от районните полицейски управления от столичната дирекция също да се включат в контрола", заяви кметът на столицата София.

За нея лично може би си струва парламентът да разгледа самите санкции. „300 лв. за ненесоне на маски, може би спира контролните органи, затова издават толкова много предписания непрекъснато без да налагат санкции. Аз лично смятам, че за хората еднакво дисциплиниращо би било една, нормална разумна санкция за това. Но това е въпрос, който ще се обсъжда, разбира се, казвам си моето мнение в момента, защото искам да намерим всички механизми, които да доведат до много строг контрол и да няма дискусии. Всеки, който нарушава, да може да си плати санкцията и да знае, че контролът е неминуем", каза още Фандъкова.

Тя заяви, че ще издаде също нейна заповед на база на решението на Софийския оперативен щаб за задължителното носене на маски в затворени публични пространства.

На въпроса къде се заразяват столичани, директорът на РЗИ д-р Данчо Пенчев каза: Там, където не се спазват мерките. „Определено има семейна огнищност, нямаме все още дифузно разпространение и се надяваме да нямаме такова през летния сезон “, посочи той. /БГНЕС