Премиерът на Нова Зеландия обяви търговска визита в Китай

Министър-председателят на Нова Зеландия Крис Хипкинс обяви, че по-късно този месец ще посети Китай с цел засилване на търговските връзки, въпреки задълбочаващата се загриженост за действията на Пекин в Тихия океан.


"Днес мога да обявя, че ще водя голяма търговска делегация в Китай в края на този месец", заяви Хипкинс, цитиран от АФП.

Със спирки в Пекин, Тиендзин и Шанхай това ще бъде първото посещение на новозеландски лидер в Китай след началото на пандемията от Ковид-19.

Все още не е ясно дали ще се срещне с китайския си колега Си Дзинпин. Не е обявена все още и точната дата на визитата.

Почти една четвърт от приходите от износ на Нова Зеландия идват от Китай, което я прави една от западните държави, които са най-зависими от връзките с Пекин.

"Търговските ни връзки, подкрепени от наскоро обновеното споразумение за свободна търговия, се оказаха невероятно устойчиви през последните години", каза Хипкинс.

Той добави, че връзките с Китай са сред най-значимите, широкообхватни и сложни за страната.

Тези близки отношения, съчетани с агресивните усилия на Китай да установи влияние в Нова Зеландия, отдавна тревожат съюзниците на Уелингтън.

Хипкинс изрази надежда, че отношенията ще останат "стабилни и последователни", като същевременно обеща да повдига въпроси, които будят загриженост, когато е необходимо.

"Когато имаме притеснения относно правата на човека, ще ги повдигнем, когато имаме притеснения относно търговията или други политически въпроси, ще ги повдигнем", каза той.

В миналото Нова Зеландия беше по-малко критична към китайските операции за оказване на влияние в чужбина, както и към заплахите към Тайван и репресиите в Хонконг, Синдзян и на други места, отколкото нейните съюзници във Вашингтон или Канбера.

Хипкинс обяви също, че следващите седмици ще посети Брюксел и ще присъства на срещата на върха на НАТО в Литва - знак за важността на отношенията на Нова Зеландия с други демократични държави.

Тъй като икономиката на Нова Зеландия се забавя, а изборите са насрочени за октомври, Хипкинс е подложен на натиск да стимулира икономиката.

Според прогнозите ръстът на БВП през тази година ще бъде едва 1%.

Понастоящем Нова Зеландия изнася големи количества дървесина, месо и млечни продукти за Китай, но Хипкинс заяви, че иска да разнообрази износа, като включи в него и продукти, свързани с видеоигри. /БГНЕС