Според маркетинговите изследвания, за избора на българския консуматор на пиво най-важен е вкусът на напитката, нейната опаковка и видът/стил бира, а едва след това се нареждат цената и марката. Според най-новото репутационно проучване за бирената индустрия, проведено в 31 европейски страни, българските пивовари са с най-висока репутация в Европа. Почти 90% от сънародниците ни дават изключително висок рейтинг на бирения бранш в страната. Зад тази впечатляваща оценка най-вече стои дългогодишният опит, традиции, добри практики и целият човешки и бизнес потенциал на българската пивоварна индустрия.
"На европейската карта на индустрията, по обем на продажбите на бира България вече е на 11 място. За миналата година дори има леко повишаване на износа на българска бира. По данни на Пивоварите на Европа, поради периодичните затваряния на заведенията, въведените ограничения и стагнацията на туристическите пътувания, пазарът на бира в страните от ЕС през 2020 г. има спад от 9%. Добавената стойност от производството и продажбите на бира общо за ЕС е намаляла с 15 млрд. евро – от 60 млрд. през 2019 на 45 млрд. през 2020. Заради локдауна в повечето държави и затворените обекти на ХоРеКа, индиректната работна заетост, генерирана от продажбите на бира в ЕС е намаляла с 800 000 работни места. Според анализаторите, картината е възможно да се промени през следващата година, но това може да се случи с помощта на ЕК и правителствени мерки в подкрепа за индустрията“, коментира изпълнителният директор на СПБ Ивана Радомирова.
Въпреки трудностите от пандемията, пивоварният сектор както в страните от ЕС, така и у нас продължава да се развива и да изпълнява всичките си саморегулаторни ангажименти. Точно преди един месец, по повод отговорностите си за прозрачност към потребителите., на среща с комисаря по здравните въпроси в ЕК Пивоварите на Европа представиха напредъка в изпълнението на общоевропейския си ангажимент за доброволно отбелязване на списъка на съставките и енергийната стойност на напитката. Понастоящем 93% от продадената в страните от ЕС бира има списък на съставките и 86 % - на енергийната стойност. В това отношение България отново е един от лидерите в ЕС, тъй като 100 % - т.е. всички произвеждани в страната бири, имат списък на съставките, а 98 % на енергийна стойност.
Съюзът на пивоварите продължава реализирането и на редица други проекти с акцент върху зелените инициативи, отговорната консумация и етичните корпоративни стандарти. През 2021 г., под егидата на Съюза на пивоварите, браншът отбелязва три емблематични юбилея – 140 г. българска пивоварна индустрия, 65 г. пивоварна наука и 30 години от създаването на СПБ. По случай юбилейните годишнини и цялостния си икономически и социален принос, СПБ получи наградата Икар на БСК, а само преди няколко дни журито на b2b Media Awards 2021 присъди на СПБ първо място в категорията Успешна комуникационна кампания на бизнес асоциация, което е поредното потвърждение за достиженията на пивоварната общност. /БГНЕС