Президентски избори в Австрия

Австрийците гласуват на президентски избори, на които се очаква да бъде избран досегашният президент Александър Ван дер Белен. Той е възприеман като лъч на стабилност, докато страната се бори с енергийната криза и инфлацията.

В кампанията си Ван дер Белен се придържа към лозунга за "прозрачност и яснота" и според мнозина ще получи втори мандат.

"Най-големият конкурент в неделя ще бъде диванът", заяви 78-годишният професор по икономика на последния си предизборен митинг. Той призовава гражданите да гласуват.

Според социологическите проучвания Ван дер Белен ще получи над 50 % от гласовете. По този начин той ще избегне втори тур на изборите, предаде АФП.

Около 6,4 млн. души имат право да гласуват от общо 9-милионното население на страната.

Ван дер Белен се кандидатира като независим. Но той има явната или скрита подкрепа на основните австрийски партии, с изключение на крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС).

Партията издигна свой кандидат - Валтер Розенкранц. Според социологическите изследвания той заема второ място с 15 % подкрепа.

За президентския пост се кандидатира и 35-годишният пънк рокер Доминик Влазни, който е основател на „Бирената партия“.

През 2016 г. Ван дер Белен се изправи пред неочаквано тежка битка, като спечели надпреварата едва на втория тур срещу политик от АПС.

Но от 2019 г. насам рейтингът на АПС рязко спадна, след като корупционен скандал свали правителството, от което те бяха част. В крайна сметка той доведе до оставката на бившия канцлер Себастиан Курц през 2021 г.

Анализаторът Томас Хофер заяви, че е "от решаващо значение" Ван дер Белен да избегне втори тур като през 2016 г., когато кампанията беше "много разединяваща и враждебна".

"Ван дер Белен се застъпва за почтеност и стабилност, което е много ценено от избирателите предвид множеството кризи, пред които са изправени много европейски държави в момента", заяви Юлия Партеймюлер, политически анализатор от Виенския университет, пред АФП.

Президентският пост е до голяма степен церемониален в Австрия.

Ван дер Белен е роден по време на Втората световна война във Виена в семейството на баща руски аристократ и майка естонка, избягала от сталинизма. Известен е още като "Саша", заради руските му корени.

Семейството му бяга в южната провинция Тирол след пристигането на Червената армия.

Учи икономика в университета в Инсбрук и завършва докторантура през 1970 г. След това той става декан на икономическия факултет на Виенския университет.

Избирателните секции отварят в 7:00 ч. сутринта местно време и затварят в 17:00 ч., като след затварянето им ще се публикуват екзитполове. /БГНЕС