Пригожин: „Вагнер“ се връща по лагерите

Колоните на ЧВК „Вагнер“ са получили заповед да обърнат и да се върнат в базите поради опасност от проливане на кръв. Това заяви във видеозапис лидерът на групата Евгений Пригожин.

„Те щяха да разрушат "Вагнер". Излязохме на 23 юни на „Марш за справедливостта“. За един ден изминахме близо 200 км до Москва. През това време не проляхме нито една капка кръв на нашите бойци. Сега настъпи моментът, в който може да се пролее кръв. Ето защо, разбирайки отговорността за проливането на руска кръв на една от страните, ние обръщаме конвоите си и се връщаме в полевите лагери по план“, каза още той.

До този обрат се стигна, след като Пригожин прие предложението на президента на Беларус Александър Лукашенко за деескалация на напрежението. Разговорите между военния лидер и държавния глава са продължили през целия ден, уточниха от пресслужбата на беларуския президент. В резултат е разработен изгоден и приемлив вариант за овладяване на ситуацията с гаранции за сигурността на бойците от ЧВК „Вагнер“.

Малко по-рано самият Пригожин обяви, че целта на неговите действия не целят смяната на:

Президента на Руската федерация Владимир Путин;

Органите на централната власт;

Конституционният строй на РФ;

Не се обявяват срещу целите и задачите на войната в Украйна.

Вместо това Пригожин се беше обявил срещу ръководството на Министерството на отбраната, което според него води Русия към военно поражение на бойното поле и съзнателното унищожаване на ЧВК „Вагнер“. /БГНЕС