Приключиха местните избори в Турция

Приключи гласуването в Турция, където днес избирателите бяха призовани да изберат своите кметове, като особено внимание се обръща на съдбата на Истанбул, който президентът Реджеп Тайип Ердоган е твърдо решен да си върне пет години след като го загуби. Това се казва в репортаж на Агенция Франс прес.

Избирателните секции в 81 провинции на страната затвориха между 16.00 и 17.00 ч. местно и българско време, а първите частични резултати се очакват в да бъдат обявени рано тази вечер.

Изправени пред тежката икономическа криза, която засегна най-вече средната класа, опозиционните кметове на двата най-големи града в страната - Истанбул и столицата Анкара, бяха считани за фаворити от социолозите.

„Има нужда от равновесие, поне на местно ниво, срещу правителството“, каза 56-годишният Серхан Солак, жител на Анкара, който се притеснява концентрацията на власт, докато се подготвя да гласува за кмета, издигнат от Републиканската народна партия, Мансур Яваш.

Въпреки че държавният глава не е кандидат на тези местни избори, сянката му надвисна над урните повече от всякога.

На 70-годишна възраст, с 21-годишен стаж на власт, Ердоган се впусна в кампанията с целия си държавнически авторитет, като премина през страната с 85 милиона жители заедно с кандидатите на своята ислямо-консервативна Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

„Тези избори ще поставят началото на нова ера за нашата страна“, заяви той, след като гласува по обяд в Истанбул.

Битката за Истанбул

Държавният глава беше особено ангажиран в битката за Истанбул, където беше кмет през 90-те години на миналия век, преди да дойде на власт, в подкрепа на своя кандидат, нехаризматичния бивш министър Мурат Курум.

Целта му беше да си върне най-големия и най-богат град в страната от досегашния кмет от РНП Екрем Имамоглу, който му го отне през 2019 г., нанасяйки му най-голямото изборно поражение.

„Надявам се, че Истанбул и Турция ще се събудят (в понеделник) в едно красиво пролетно утро“, каза кметът, след като пусна гласа си, придружен от семейството си.

Ако бъде преизбран, амбициозният кмет, когото Ердоган представя като „кмет на непълно работно време“, погълнат от националните си амбиции, ще натрупа точки за президентските избори през 2028 г.

Според наблюдателите традиционно високата избирателна активност ще изиграе решаваща роля, особено в Истанбул, където по-ниската избирателна активност може да бъде в ущърб на Имамоглу.

Опозицията се раздели

В югоизточната част на страната денят беше белязан от сблъсъци около избирателна секция в преобладаващо кюрдската провинция Диарбекир (югоизточна Турция), при които загина един човек, а дванадесет бяха ранени.

Прокюрдската партия за единство и демокрация /ДЕМ/, която е преобладаващ фаворит в много населени места в региона, заяви, че е установила нередности „в почти всички кюрдски провинции“. По-специално тя осъди подозрителната, според нея, регистрация на няколко десетки хиляди членове на силите за сигурност в избирателните списъци на кюрдските региони.

Според асоциацията на адвокатите MLSA на делегация от наблюдатели от Франция дори е бил отказан достъп до избирателна секция в региона.

По време на кампанията правителството е можело да разчита на липсата на плурализъм, което му е позволило да „наложи единствения си дискурс във всички медии, с явно задушаване на обществената телевизия“, осъжда неправителствената организация „Репортери без граници“.

В страна, която се сблъсква с 67% инфлация за дванадесет месеца и с рязко поевтиняване на валутата (от 19 на 32 лири за долар за една година), опозицията се надяваше, че избирателите ще отправят предупреждение към правителството.

За разлика от общинските избори през 2019 г. обаче, тази година тя остана разделена, обременена от поражението си на президентските избори миналата година.

Партията ДЕМ, третата по големина сила в парламента, тръгна самостоятелно, с риск да облагодетелства управляващата партия, самата тя застрашена на места от възхода на ислямистката Партия на новото благоденствие.

„Ако Имамоглу успее да се задържи, той ще е спечелил битката си в опозицията, за да се утвърди“ като лидер за следващите президентски избори, отбелязва Байрам Балчи, изследовател в Центъра за международни изследвания на университета Сиенс По в Париж.

Но от друга страна, „ако успее да си върне Истанбул и Анкара, Ердоган ще възприеме това като насърчение да промени конституцията, за да се кандидатира за преизбиране през 2028 г.“ и да се кандидатира за четвърти мандат, посочва той. /БГНЕС