Продажбите на бира в Германия се понижават

Миналата година в Германия са произведени над 7,6 милиарда литра бира, сочат официални данни. Това се равнява на 91 литра на човек.


Продажбите на бира в Германия са спаднали след краткотрайното покачване след края на COVID през 2022 г., съобщи Федералната статистическа служба.

Продажбите на германските пивовари и дистрибутори на бира възобновиха дългосрочната тенденция на спад през първите шест месеца на тази година, като спаднаха до 4,2 млрд. литра.

Това е с 2,9 % по-малко в сравнение с предходната година, въпреки че Германия все още има едно от най-високите нива на консумация на алкохол в Европа, съобщава Евронюз.

Германската асоциация на пивоварите DBB заяви, че зад този спад стоят хладното време през пролетта и нежеланието на потребителите да харчат на фона на високата инфлация.

Тази година се оказва още една "изключително трудна" за пивоварните, повечето от които са малки и средни, заяви изпълнителният директор на групата Холгер Айхеле.

От началото на пандемията те се сблъскват с "експлозивни разходи" и могат да прехвърлят само малка част от тези увеличения под формата на по-високи цени, добави той.

Данните включват вътрешните продажби и износа на германска бира, както и бирата, внесена от други страни в Европейския съюз (ЕС). Не са включени безалкохолната бира и бирата, внесена от държави извън ЕС.

Износът на германските пивоварни в рамките на блока също е намалял, макар и само с незначителните 02%, до 404 млн. литра.

Резултатите са показателни за лошите икономически условия в Германия - единствената голяма икономика, която не се очаква да нарасне през тази година, твърди Международният валутен фонд.

В повечето страни се наблюдава слаб икономически растеж и слабо потребителско търсене на фона на повишаващите се лихвени проценти и хапещата инфлация. Германия обаче е силно засегната от прекомерната си зависимост от руския газ, което я прави особено уязвима към повишаването на цените и проблемите с доставките, произтичащи от войната в Украйна.

Германските пивовари също се борят с по-дългосрочна низходяща тенденция, подхранвана от опасения за здравето, въпреки краткото възстановяване на продажбите след отмяната на забраните по COVID.

Германската статистическа служба съобщи, че през миналата година в страната са произведени над 474 млн. литра безалкохолна бира.

За сравнение - над 7,6 милиарда литра алкохолна бира са достатъчни, за да се осигурят 91 литра за всеки един от 83-те милиона жители на Германия.

Тенденциите в областта на пиенето се промениха в цяла Европа след пандемията от COVID, както и в почти всеки друг аспект от живота ни.

Миналата година доклад на Института за изследване на алкохола установи, че броят на "високорисковите" пиячи в Обединеното кралство се е увеличил, както и количеството на изпитите от тях напитки.

Междувременно във Франция проучване на Coviprev установи, че почти една четвърт от французите са намалили консумацията на алкохол по време на пандемията между 2020 и 2021 г., въпреки че повече от една четвърт от пушачите са увеличили консумацията на тютюн.

В Германия се наблюдава значителен скок в броя на хората, които търсят помощ за алкохолна зависимост по време на пандемията.

Според проучване от 2022 г. на Германския център по проблемите на зависимостите (DHS) през 2018 г. 3 милиона германци на възраст между 18 и 64 години са имали проблем с алкохола. /БГНЕС