Проф. Ангелов: Ако действаме като един отбор, победата ще бъде наша

Ако действаме като един отбор, победата ще бъде наша. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, предаде репортер на БГНЕС.

Здравният министър даде извънреден брифинг във връзка с пристигането на втората партида от 25 хиляди ваксини, които ще бъдат изпратени до 4 РЗИ в страната. С тях ще се ваксинират медиците на първа линия.

„Нямаме притеснение относно логистиката на ваксината в цялата страна. Важно е камионите, с които ще бъдат доставени ваксините, да поддържат необходимата температурата. Това се случва за момента“, каза той.

Проф. Ангелов очаква първата фаза да приключи до седмица-две, след което ще стартира втората фаза. Тя включва домовете за възрастни хора и учителите. Все още се уточнява броят на учителите, които ще бъдат ваксинирани. В домовете за възрастни хора ще бъдат ваксинирани около 15 хиляди души, от които 11 хиляди са персонал.

„Нашата амбиция е да стартираме ваксинирането на учителите следващата седмица или до десет дни“, каза здравният министър.

След около 10 дена ще дойдат още 25 хиляди ваксини. 35 хиляди дози ще дойдат в края на януари, началото на февруари.

„Масовата ваксинация ще започне, когато имаме по-големи количества ваксини. Това ще се случи в края на февруари-март. Тя ще стартира с ваксинацията на възрастните хора“, заяви проф. Ангелов.

„Българските граждани трябва да бъдат спокойни. Всичко, което е разписано по ваксинационния план, ще се случи. Когато дойде втората ваксина, ще започнем масовата ваксинация. Броят на желаещите да се ваксинират се увеличава във всички фази. Българските граждани трябва да бъдат спокойни, има достатъчно количества ваксини за всички“, категоричен е здравният министър.

Той подчерта, че сме пречупили кривата на заболеваемостта. България вече е на трето място по смъртност, след като бяхме на първо. Според проф. Ангелов това е резултат от противоепидемичните мерки

Богдан Кирилов от Агенцията по лекарствата заяви, че са регистрирани 4 нежелани реакции след първото ваксиниране на около 4500 медици. Става дума за болка след поставяне на ваксината, замайване и леко повишаване на температурата. Всички тези нежелани ефекти много бързо са преодолени. /БГНЕС