Проф. Герджиков: Нивото на следващия парламент зависи изцяло от избирателите

Парламентът беше застанал в по-задна позиция. Силно се надявам да се направи една крачка в правилната посока, а написаното, че сме парламентарна република, наистина да се окаже вярно. Това зависи от избирателите, които да поставят подходящите хора за народни представители.

Това заяви проф. Огнян Герджиков, бивш председател на Народното събрание, отговаряйки на въпрос на БГНЕС за завръщащия се парламентаризъм в България и предстоящите предсрочни избори.

Юристът, известен със своите критики към законодателната дейност на няколкото предходни парламента, коментира още: „Аз съм човек оптимист. Все ми се ще това да се промени, но това зависи от тези, които ще застанат начело там, да осъзнаят, че имат нужда от експертна помощ. Така както е в целия цивилизован свят. Колко ще е броят на юристите в парламента не е чак толкова важно, по-важното е да се обръщат към хора, които разбират, за да не сътворяват неща, за които после цивилизованият свят ни се подиграва. Това е надеждата ми, дано не съм прекомерен оптимист“.

На журналистически въпрос дали изпитва носталгия към времето, в което НДСВ беше водеща политическа сила, проф. Герджиков отговори: „Изпитвам известна носталгия, признавам си. С чувство на гордост ще кажа, че НДСВ успя да играе немалка роля, основната ѝ заслуга е за влизането ни в Европейския съюз. Не бяхме силни в партийното строителство, историята ни отнесе“. /БГНЕС