Проф. Костадин Ангелов: Кривата на заболеваемостта е много крехка

За последните 7 дни излекуваните случаи от COVID-19 са 16 872. Общо за последните 4 дни са 11 405. Прави изключително добро впечатление тези числа, защото те са надеждата, която ни е необходима в битката срещу коронавируса.

С тези думи здравният министър проф. Костадин Ангелов започна редовния брифинг за хода на пандемията в страната, предаде репортер на БГНЕС.

7445 са заболелите медици до момента. 3590 са активните случаи. 3362 са на домашно лечение, 228 са в лечебни заведения, информира Ангелов.

52% от леглата за пациенти с неусложнени форми на COVID-19. 42% е заетостта на интензивните легла.

Ямбол и Шумен са местата с най-много заети легла. Висока е заетостта на леглата в областите Бургас, Благоевград, Варна, Велико Търново, Сливен, Разград.

В момента в страната нямаме област, която да е оцветена в черно. В червено между 600 и 1000 са Бургас, Враца, София-град, Стара Загора, Ямбол.

София-град е на ръба, много скоро очакваме да падне под 600 на 1000 души население. Толкова е крехка кривата на заболяване, че е рано, подчерта още проф. Ангелов.

Ние не се готвим да отворим детските градини. Към настоящия момент данните не ни водят в тази посока. Остават още 4 дни от седмицата. Ще вземем или няма да вземем това решение, когато имаме достатъчно данни, заяви още министър Ангелов в отговор на въпрос на БГНЕС.

Надеждата идва с ваксините. Всички сбъркахме, за това се предпазвам от категорични мнения. Следим всички данни в и извън ЕС. Опитваме се да направим цялата логистика за ваксините, но се случват непредвидени неща, като например указът в САЩ за забрана на износа на ваксини. Ситуацията е много динамична, изисква едно надлъгване с вируса, заяви още здравният министър проф. Костадин Ангелов на днешния редовен брифинг за хода на пандемията в страната.

Запитан за високата смъртност у нас, проф. Ангелов я обяснява и с многото придружаващи заболявания на българите, както и с късно потърсената лекарска помощ.

Недоверието в системата е много голямо. Нито един български гражданин не е виновен за това, което се случва, каза още той и подчерта, че може би настоящата криза е шанс за възстановяване на това доверие.

Проф. Ангелов коментира и няколко нелицеприятни случаи с пациенти през последните дни. Той съобщи, че са разпоредени проверки.

За случая във Варна, при който починал човек е оставен на стол пред болница, покрит с чаршаф, Ангелов каза, че категорично няма да толерира подобно лошо отношение към пациентите. Разпоредил съм проверки. Сигурен съм, че ще има санкционирани лица, заяви още той.

От думите му стана ясно, че нито той, нито членовете на щаба имат някакви притеснения, че болничните легла ще свършат за пациентите, които имат нужда от лечение.

Проблемът с раздаването на по 1000 лева на всички общопрактикуващи лекари е чисто бюджетна процедура, каза още министърът и уточни, че е говорил с председателя на Надзора на НЗОК. Днес решение ще има. Общопрактикуващите лекари ще си получат средствата – такива, каквито са обещани, каза министърът.

Твърденията, че ваксината е направена много бързо и крие рискове за живота на хората са неверни, каза Ангелов.

Създаването на ваксините за този вирус не е стартирало през март тази година, когато започна тази инфекция. През 2003 година името на вируса беше SARS-CoV-1, през тази година името е SARS-CoV-2. Така че може да кажем, че това е втора версия на вируса от 2003 година. Така, че фирмите от тогава работят по ваксина, която да атакува коронавирусите и твърденията, че тази ваксина е направена много бързо и тя ще крие рискове за живота и здравето на хората, са неверни, заяви здравният министър.

Запитан отново за предстоящото възможно отваряне на детските градини и ясли със седмица по-рано, Ангелов коментира: Вие искате категорични отговори. Към момента нямаме достатъчно данни, за да отворим детските градини в понеделник. Ако данните в останалите четири дни покажат, че има намаляване на смъртността и на заболелите, ще вземем съответното решение. То няма да бъде политическо, подчерта министърът.

Остават ни 10 дни до 21-ви декември, в които трябва заедно да постигнем успеха, за които говорихме в началото.

Имаме нужда от всички вас, от всички хора в България. Нека не се отказваме по средата на пътя. Нека прекараме останалите десет дни преди Коледа в партньорство. Да загърбим политиката през тези десет дни и да се съсредоточим в целта – да овладеем епидемията и да прекършим гръбнака на този невидим враг, с който се борим. Само десет дни, призова проф. Ангелов. /БГНЕС