Проф. Костадин Ангелов: Умело ръководим пандемията (ОБНОВЕНА)

Продължаваме да наблюдаваме положителната тенденция в страната и това ни дава уверение, че мерките срещу COVID-19 са дали резултат и вървим по правилния път. Дневната заболеваемост спадна под 100 на 100 хил. души население.

Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Агелов по време на редовния брифинг за разпространението на коронавируса в страната, предаде репортер на БГНЕС.

6524 са излекуваните за последната седмица. От новозаразените лица имаме 23 души под 19 години. 70 години е средната възраст на починалите, съобщи Ангелов.

35% е заетостта на леглата в интензивни структури, като София, Шумен и Добрич са областите с най-голяма заетост.

От тази седмица правим антигенни тестове сред учителите и непедагогическия персонал. От 3726 лица непедадогически персонал, 11 човека са дали положителен резултат.

От 12 232 тествани учители, 26 човека са положителни, съобщи здравният министър и подчерта, че умело ръководим пандемията на територията на страната, въпреки приемливите и не толкова строгите, по думите му, мерки на фона на другите страни от Европейския съюз.

България заема 27 място в Европейския съюз и 6 място на Балканите по заболели от COVID-19

Най-ниска е заболеваемостта в област Търгиовище, най-висока е в област Кюстендил според данните от последните 14 дни, съобщи държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и посочи, че средната заболеваемостта за страната е 125 на 100 хиляди души население.

България заема 27 място в Европейския съюз и 6 място на Балканите по заболели от COVID-19. По смъртност индексът е 11,5 на 100 хиляди души население. Страната ни заема 11 място в ЕС.

Венцислав Мутафчийски: Подкрепяме заповедта на министъра на здравеопазването

Изборът на мерки се формира по т.нар. Тексаска скала – дейностите са разпределени от 1 до 9. 1 е да отвориш писмо, а 9 да отидеш на бар, концертни зали и религиозни места. Ресторантите и фитнесите са следващите най-опасни места, където можем да се заразим, коментира по време на брифинга председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Магазините са в индекс 4 на опасност, по-малките магазини са с индекс 3. Футболните мачове са в средата и са между 6 и 7 индекс на опасност. Почти не остана футболист, който да не е бил заразен. Ако те се намират по средата на индекс на опасност за заразяване, то публиката се намира твърдо в 8, подчерта ген. Мутафчийски.

Ние налучкаме най-опасните места за разпространение на зараза – ясли, детски градини, училища, молове, барове, ресторанти. Сега в момента болниците са пълни не с COVID болни, а с пациенти, които са отлагали планови операции, подчерта Мутафчийски.

Началникът на ВМА напълно подкрепи заповедите, издадени досега от здравния министър. Подкрепяме заповедта на министъра на здравеопазването с така очертаната рамка за разхлабване на мерките, каза той.

По отношение на образованието, заповедта беше пределно ясена. Началните класове нямат никакви шансове за качествено обучение, така че беше един премерен риск, който трябваше да се поеме. Всички останали трябваше да жертваме нещо друго, за да могат нашите деца да се обучават, заяви Мутафчийски.

Ангелов: Разработихме правилата за гласуване

Изборите наистина идват. Фокусът на всичко, което правим, е да държим пандемията на каишка. Вече е готов целият здравен протокол за гласуването, днес ще го разгледаме, каза още здравният министър.

Мислим да осигурим на всеки член на СИК по две маски с висока защита, лични предпазни средства, дезинфектанти, ако е необходимо и машини за филтриране на въздуха.

От 70 хиляди души, които са включени като членове на СИК, ако изразят желание ще бъдат ваксинирани. Но нашите усилия ще са насочени към членовете на мобилните секционни комисии, които ще влизат в контакт с поставени под изолация или карантина, обясни Ангелов.

Доц. Ангел Кунчев също заяви, че със сигурност ще се предложи имунизация на хората от подвижните избирателни комисии.

Пациентите от COVID-отделенията ще гласуват с мобилни урна на определено място в самото отделение.

Здравният министър каза още, че от края на февруари може да се започне с четвърта фаза на ваксинации.

Според държавния главен здравен инспектор по-важно е да се носят правилно обикновените хирургични маски. Няма нужда от носенето на маски с по-висока степен на защита, каквито възприеха в Германия, защото от това няма по-голям ефект, каза доц. Ангел Кунчев.

Председателят на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов изчисли, че при две одобрени ваксини - на „Модерна“ и „Пфайзър“, до края на юни могат да се ваксинират 1 милион души. Ако се одобри ваксината на „АстраЗенека“, ще бъдат ваксинирани до края на юни – 2 милиона души.

При четвърта одобрена ваксина - 2,4 милиона души. Ако петата получи разрешение, вече над 2,5 млн. души ще могат да се ваксинират, изчисли Кирилов. /БГНЕС