Промяна – най-често употребяваната дума от политиците днес

Изборният ден протича нормално, а голяма част от политиците и партийни лидери вече упражниха правото си на глас в София и страната, предаде репортер на БГНЕС.

Промяна – това е най-честата дума, която споменава всички на излизане от изборните секции.

„Гласувах за държава, която принадлежи на интереса на обществото. Силно се надявам, че партиите ще подходят отговорно и конструктивно, за да са на висотата на очакванията на гражданите. Най-важното днес е българите да излязат и масово да гласуват“, призова държавният глава Румен Радев. „Когато имаме висока избирателна активност, значи ще имаме легитимен парламент. Очаквам започнатите промени към по-добро да бъдат необратими“, каза още Радев на излизане от секцията си.

„Надявам се да бъде съставен кабинет, защото бъдещето на България зависи от един предвидим и стабилен кабинет, който ще бъде на базата на стабилно парламентарно мнозинство. Имаме нужда да се утвърди парламентаризмът в България“, заяви пред очакващите го журналисти служебният премиер Стефан Янев.

„Днешният изборен ден е поредната дата, в която ние като граждани трябва да покажем нашето отношение и отговорност към конструирането на политическата власт", посочи Янев. „Нека не забравяме, че от нас зависи бъдещето на страната, нейното икономическо развитие, нейните социални политики и здравеопазването. В тази връзка призовавам всички да гласуват масово, от нашият глас зависи", допълни още служебният премиер.

Янев изрази благодарност към всички, ангажирани с изборния процес, който протича нормално, но и с малки проблеми, които се отстраняват. Той бе категоричен, че с действията си служебното правителство е показало решимост за справяне с купения вот.

Това, което доживя Европа да види – избори по венецуелски – тотален хаос в страната, а в чужбина е кражбата на века. Влизат уж специалисти пипат машините, обаждат се от Бурса, от Одрин, ужас. Хаосът, който създадоха е видим, ЦИК спи. Хората започнаха в 7 работа, те в 9 ч. им е първото заседание. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Спрени машини, няма принтери, няма хартия, тотален хаос. За какво им е да касират изборите, те и сега имат цялата власт. Чакам да излязат резултатите от изборите, нека да се види какво са правили.

Благодарен съм на Господа, че ни оставиха живи, защото как не ни затвориха, убиха. Те са септемврийци, добави Борисов. При тази жега, по опашки, километрични, спрял ток, спряла машина, хората стоят с часове, за провинцията да не говорим, коментира Борисов. Ние няма да касираме избори, тези трябва да покажат докрай истинските си мутренски номера, каза още Борисов.

„Гласувам за промяната да продължи, за правова държава, която не се управлява от скрити кръгове, за икономика, за здрава нация, чиста земя и водя, независима суверенна България“, заяви рано сутринта лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като упражни правото си на глас и допълни: „Трябва да се направи кабинет“.

„Гласувах за една просперираща България - член на ЕС, на НАТО, на Еврозоната, на Шенген; за европейски доходи, за стабилност и не на последно място за дясно управление“, бяха думите на лидера на СДС Румен Христов, чиято партия се явява в коалиция с ГЕРБ на предстоящия вот.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган също упражни отрано правото си на глас в 52 ОУ "Цанко Церковски" в столицата, но отказа коментар пред медиите.

„Гласувах за дълбока промяна, трансформация. Оптимистичен съм, просто трябва да си свършим работата“, посочи пред журналистите съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Той призова хората да гласуват, независимо от своите политически убеждения и допълни: „Не оставяйте другите да решават вместо вас вашите мечти. Ние правим всичко възможно за това да има честни избори и да, очаквам да са честни“.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков също каза, че е гласувал „за промяна“. „Промяна трябва да има и това се признава от всички“, бяха първите му думи на излизане от секцията, а за изборния процес допълни: „Няма нарушения от началото на изборния ден. Той протича нормално. Всичко е спокойно засега. Слаба е избирателната активност, както всички знаете“. /БГНЕС