Протести във Франция срещу задължителната ваксинация

Хиляди хора протестираха днес във Франция срещу плановете на президента Еманюел Макрон да принуди здравните работници да се ваксинират и да се изисква COVID- сертификат за влизане в барове, ресторанти и кина, съобщи Ройтерс.

Тази седмица Макрон обяви мащабни мерки за борба с бързото нарастване на коронавирусните инфекции, които, според протестиращите, нарушават свободата на избор на онези, които не желаят да се ваксинират.

Мерките вече изкараха несъгласните с тях по-рано тази седмица, принуждавайки полицията да използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите.

"Всеки е суверен на собственото си тяло. По никакъв начин президентът на републиката няма правото да взема решение относно личното ми здраве", заяви един от протестиращите в Париж, който се представи като Кристел.

Демонстрациите, които се проведоха в големи френски градове като Марсилия, Лион и Лил, както и в много по-малки населени места, включваха и протестиращи "жълти жилетки", които се стремят да съживят антиправителственото движение, ограничено от блокирането заради коронавируса.

Премиерът Жан Кастекс заяви, че ваксинацията, която засега не е задължителна за широката общественост, е единственият начин за борба с вируса.

"Чувам нежеланието, което възниква, но мисля, че на всяка цена трябва да убедим всички наши сънародници да се ваксинират - това е най-добрият начин да се справим с тази здравна криза", каза Кастекс.

Бързо разпространяващите се варианти на вируса рискуват да подкопаят икономическото възстановяване, ако им бъде позволено да излязат извън контрол. Това принуждава някои правителства да преосмислят своите стратегии за борба с COVID-19, точно когато започват летните отпуски.

По-рано днес от офиса на Кастекс заявиха, че Франция ще засили ограниченията за неваксинирани пътници от редица страни, за да се противопостави на подновяването на инфекциите от COVID-19, като същевременно ще отвори врати за тези, които са получили всичките си дози. /БГНЕС

Париж / Франция