Протестиращи ирански актриси и режисьор бяха освободени под гаранция

Иранските власти освободиха под гаранция късно снощи две актриси и един театрален режисьор, които бяха задържани през ноември за заснемането на видеоклип в подкрепа на протестното движение в страната, съобщи АФП, цитирайки местните медии.

"Театралният режисьор Хамид Пуразари и актрисите Сохейла Голестани и Фаезех Аин бяха освободени в неделя вечерта", съобщи информационната агенция ISNA.

Близо три месеца Иран е свидетел на протести и размирици след смъртта в ареста на Махса Амини, 22-годишна иранка от кюрдски произход, след нейния арест за предполагаемо нарушение на иранския правилник за облеклото на жените.

На 30 ноември групи за защита на правата на човека съобщиха за ареста на Пуразари и Голестани след публикуването на видеоклип, в който десет жени и шестима мъже от иранската филмова и театрална индустрия застават мълчаливо последователно пред камерата.

Според ISNA нито една от жените, заснети в добилия популярност за часове видеоклип не е носела покривало за глава, което "нарушава закона".

По време на протестите няколко ирански актриси направиха жест, с който нарушиха табуто, като свалиха забрадките си, които са задължителни за жените в ислямската република.

Властите съобщиха за хиляди арести във връзка с протестите, включително на филмови, политически и спортни дейци./БГНЕС