Протестиращите срещу Вучич влязоха в РТС, властта изпрати жандармерията

Протестиращите срещу режима на сръбския президент Александър Вучич снощи влязоха в сградата на държавната телевизия РТС.

Те искаха да се включат в централните новини в 19.30 часа и да обяснят, защо в десетки градове на Сърбия всяка седмица от декември месец насам, протестират стотици хиляди граждани. Заедно с тях в сградата на РТС влязоха и част от ръководителите на протеста "Един от 5 милиона“ - лидерът на партия „Двери“ Бошко Обрадович, основателят на „Съюз за Сърбия“ Драган Джилас и лидерът на Демократическата партия Зоран Лутовац. След като отказаха да напуснат сградата специални полицейски части изведоха демонстрантите. Голяма част от тях бяха изнесени влачени за ръцете и краката от полицаите. Лично вътрешният министър Небойша Стефанович е издал заповед за намесата на специалните части. Стефанович направи две извънредни пресконференции късно снощи. „Държавата ще отговори на тези действия и всеки, който наруши закона, ще бъде престъпник и ще бъде преследван“, каза той. Според него един човек е арестуван, защото е нападнал полицай по време на протестите. Бошко Обрадович и останалите членове на „Съюз за Сърбия“, сред които и опозиционерите Вук Йеремич и Борис Тадич, заявиха, че гражданите няма да се разотидат докато не им бъде позволено да гостуват в централната новинарска емисия на телевизията, а генералният директор на РТС и главният редактор на новинарските програми не подадат оставка. Около полунощ пред сградата на РТС все още имаше демонстранти, които бяха обградени от плътен полицейски кордон. "Не ни интересуват изявленията на директора на РТС Драган Буйошевич. От него очакваме оставка", каза Обрадович. Множеството скандираше: Арестувайте Вучич, Вучич ти си приключил.

Днес в 12.00 часа президентът на Сърбия Александър Вучич ще даде извънредна пресконференция за събитията в РТС от през нощта. Опозиционните лидери пък призоваха гражданите да се съберат отново по обяд пред сградата на президентството, когато Вучич ще дава пресконференция. Сръбският премиер Ана Бърнабич определи нападението над РТС "като вандалски акт" от страна на „Съюз за Сърбия“, който предполага, че целта е насилствена промяна на властта. На 15-ия граждански протест "Един на пет милиона" в Белград няколко десетки хиляди протестиращи миналата нощ се събраха традиционно пред Философския факултет. След това те се отправиха на протестно шествие по улиците на сръбската столица. Когато стигнаха пред РТС, те блокираха входовете на сградата. Вече 4 месеца, всяка събота, продължават протестните походи в Белград под мотото "Един от пет милиона" с многобройни критики към властта, а основното искане е оставката на сръбския президент Александър Вучич. Това мото се роди, след като Вучич заяви, че дори 5 милиона души да излязат на протест по улиците, той няма да подаде оставка. Освен това гражданите изразяват своето голямо недоволство от работата на обществените медии в Сърбия. Всяка събота те повтарят и исканията си да бъдат открити извършителите и поръчителите на убийството на Оливер Иванович, лидер на СДП от Косово, нападателите на Борко Стефанович, лидер на сръбската левица, както и да бъдат преследвани извършителите и на други престъпления. /БГНЕС