Първият суперкомпютър, сравняван с човешкия мозък, ще заработи през 2024 г.

Човешкият мозък е забележително енергийно ефективен. Използвайки само 20 вата енергия, той е способен да обработва данни, еквивалентни на един екзафлоп - или милиард милиарда математически операции в секунда, съобщи "Сайънс Алерт".

Сега изследователи от Австралия създават първия в света суперкомпютър, който може да симулира мрежи в такъв мащаб. Суперкомпютърът, известен като DeepSouth, се разработва от Университета на Западен Сидни.

Когато бъде пуснат в експлоатация през следващата година, той ще може да извършва 228 трилиона синаптични операции в секунда, което е равносилно на очакваната скорост на операциите в мозъка на човека.

Надеждата е да се разбере по-добре как мозъкът може да използва толкова малко енергия, за да обработва огромни количества информация. Ако изследователите успеят да разберат това, един ден ще могат да създадат мозък киборг, който да е много по-мощен от този на човека.

"Напредъкът в разбирането ни за това как мозъкът изчислява, с помощта на неврони, е възпрепятстван от неспособността ни да симулираме подобни на мозъка мрежи в голям мащаб", сподели Андре ван Шайк, директор на Международния център за невроморфни системи към Университета в Западен Сидни.

Ралф Етиен-Къмингс от университета "Джонс Хопкинс" в Балтимор, заяви че DeepSouth ще промени правилата за изучаване на неврологията. "Ако се опитвате да разберете мозъка, това ще бъде хардуерът, на който да го направите", каза той.

Етиен-Къмингс смята, че има два основни типа изследователи, които ще се интересуват от технологията - тези, които изучават неврология, и тези, които искат да създадат прототипи на нови инженерни решения в областта на изкуствения интелект.

DeepSouth е само един от многото изследователски проекти, целящи да създадат машина, която да съперничи на човешкия мозък. Други изследователи се опитват да се справят със същия проблем, като създават "биологични компютри", захранвани от истински мозъчни клетки. /БГНЕС