Пускат третия лъч на метрото

Третият лъч на метрото ще бъде пуснат в експлоатация днес, предаде репортер на БГНЕС.

Първата отсечка, която ще бъде пусната, е от „Красно село” (ул. Житница в близост до кръстовището с бул. Цар Борис ІІІ) до бул. „Владимир Вазов” (кръстовището с ул. Панайот Хитов), като строителството започна през 2016 г. Този етап на строителството трябваше да приключи през август 2019 г., но се оказа, че трябва да се правят допълнителни тестове, а новият срок за откриването на отсечката беше февруари 2020 г. В края на 2019 г. обаче стана ясно, че тестовете трябва да се удължат и това наложи пускането на отсечката да стане през пролетта. Но тогава отново бе отложен стартът заради пандемията от COVID-19.

„Сименс” доставя влаковете за третия лъч и изгражда системите за тях. Автоматични преградни врати се поставят на всички станции от третата линия на метрото паралелно със строителството. Такива автоматични прегради вече са поставени на станция „Васил Левски”, а до края на септември ще бъде оборудвана и станция „Опълченска”. Целта на автоматичните преградни врати е по-голяма безопасност на пътниците.

В деня на откриването пътуването за гражданите по новата отсечка на метрото ще бъде безплатно.

Нови модерни табели за информация на пътниците в метрото ще посрещат всички ползващи новата линия от 26 август. Новите схеми, табели и карти ще улесняват пътниците в софийското метро. Водещо при разработката на новия Стандарт за визуална информация в метрото, е бил пътникът, като основната цел е да се предостави унифицирана информация, която да им помогне за бързо, удобно и лесно ориентиране в града.

Градските активисти от Спаси София обясняват, че на всички нови станции на линия М3 е поставен пълен подбор на визуалните елементи. Поставени са карти на цялостната мрежа на градския транспорт, а за улеснение на прекачванията и ориентацията, на станциите са разположени и подробни карти на районите, като са нанесени и всички спирки, както и линиите на наземния транспорт, които ги обслужват. /БГНЕС