Путин: автократът с мечти за нов световен ред

Руският президент Владимир Путин днес ще положи клетва, давайки начало на петия си мандат.

Някогашният неизвестен агент на КГБ стана президент в навечерието на Нова година през 1999 г. Оттогава той укрепи властта си, като подчини на себе си олигарсите, забрани всякаква реална опозиция и превърна Русия в авторитарна държава.

Лидерът на Кремъл спечели най-голямата си изборна победа през март на изборите, непризнати от Запада. Изборите бяха помрачени от смъртта на основния съперник на Путин Алексей Навални в арктическа наказателна колония ри мистериозни обстоятелства. Други опоненти излежават дълги присъди в затвора или отдавна са избягали в изгнание.

71-годишният Путин е начело на усилията за сваляне на господството на Запада. Неговата хватка върху властта се затегна още повече, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г. Общественото несъгласие с войната беше ефективно заглушено чрез съдебни процедури и лишаване от свобода. Управлението на Путин може да бъде определено от войната в Украйна, която отне живота на хиляди хора и предизвика безпрецедентни западни санкции, които създадоха големи проблеми за руската икономика.

Потушен бунт

В дните, след като той нареди на войските да навлязат в Украйна в ранните часове на 24 февруари 2022 г., имаше големи антивоенни протести. Те бяха смазани бързо. Но месеци по-късно имаше още демонстрации, когато правителството беше принудено да обяви частична мобилизация, след като Русия не успя да свали украинското правителство при първоначалната офанзива.

Най-сериозното предизвикателство към дългогодишното управление на Путин дойде през юни 2023 г., когато Евгений Пригожин, дългогодишен съюзник и ръководител на наемническата групировка „Вагнер“, обяви бунт против военното ръководство на Русия.

Кървавото въстание заплашваше да накърни създадения от самия Путин имидж на стратегически гений - неудобен момент за владетел, който обича да се сравнява с руския император Петър Велики.

И все пак през последните месеци Путин демонстрира своята трайна сила. Вътрешната опозиция е заглушена, икономиката отново расте, руската армия се укрепи в Източна Украйна и президентът възобнови пътуванията си в чужбина.

Ранни надежди за реформи

Путин започва работа като офицер от разузнаването, преди да започне политическа кариера в кметството на родния си Санкт Петербург през 1991 г., когато Съветският съюз се разпада.

Борис Елцин, първият президент на Русия, го назначава за ръководител на службата за сигурност ФСБ през 1998 г., а през следващата година - за министър-председател.

Това е внимателно планирана стратегия, която завършва с назначаването му за изпълняващ длъжността президент, когато Елцин подава оставка.

Путин печели първите си президентски избори през март 2000 г., а през 2004 г. - втори мандат.

Първоначално възходът му събуди надежди, че Русия ще се реформира и ще се превърне в предсказуем, демократичен партньор на Запада на световната сцена.

Путин спечели популярност, обещавайки стабилност на страната, която все още се съвземаше от десетилетието на унижение и икономически хаос след разпадането на Съветския съюз.

След два мандата като президент, през 2008 г. той се върна към поста министър-председател, за да заобиколи конституционната забрана за повече от два последователни мандата като държавен глава.

Но Путин държеше здраво юздите на властта в ръцете си и се завърна на президентския пост четири години по-късно. През 2018 г. спечели и четвърти мандат.

През 2021 г. Путин вкара в затвора най-гласовития си съперник - Навални. Репресиите срещу опозиционните движения се засилиха след началото на военните действия в Украйна. Хиляди руснаци получиха дълги присъди за лишаване от свобода, а за целта беше използвано ново законодателство.

Западът наложи санкции, които на практика отрязаха Русия от световната банкова система, което допълнително насърчи руското ръководство.

„Нова желязна завеса“

През октомври 2023 г. Путин обвини Европа, че създава „нова желязна завеса“, и обеща Русия да изгради „нов световен ред", който няма да се основава на западната хегемония.

Руският президент все настоятелно прокарва вътрешна политика на национализъм и социален консерватизъм.

След нахлуването в Украйна, руският лидер се насочи на изток, ухажвайки Индия и Китай с увеличен износ на енергия. В същото време той драстично увеличи разходите за отбрана, създавайки нова военна икономика в стремежа си да надделее в Украйна.

Войната се провали в първоначалните си цели за сваляне на украинското правителство и Русия беше принудена да претърпи поредица от унизителни неуспехи поради решителната отбрана на украинската армия. Но след като конфликтът продължава вече трета година, Путин говори с по-голяма увереност за перспективите на Русия на бойното поле - тема, която той избягваше в продължение на много месеци.

Миналата година руските сили успешно отблъснаха украинската контраофанзива и постигнаха значителен напредък през 2024 г. след забавянето на така необходимите западни военни доставки.

Споровете във Вашингтон задържаха военната помощ за Украйна в размер на 61 млрд. долара, която най-накрая беше одобрена миналия месец.

На бойното поле украинските войски често се оказват по-малобройни и с по-малко оръжия, а Русия засилва настъплението си преди новата западна военна помощ да пристигне в Украйна. /БГНЕС