Путин положи клетва и обеща победа на руснаците

Руският президент Владимир Путин положи клетва на пищна церемония в Кремъл за рекорден пети мандат.

В своята реч той заяви , че управлението на Русия е "свещен дълг".

„Да служиш на Русия е огромна чест и отговорност“, подчерта 71-годишният политик в позлатената Андреевска зала на Кремъл.

„Ще преминем през този труден период с достойнство и ще станем още по-силни“, каза още Путин и добави: „Ние сме единна и велика нация и заедно ще преодолеем всички препятствия. Ще реализираме всичко, което сме планирали, и заедно ще победим.“

Церемонията започна в 12:00 ч. местно време. На нея присъстваха множество политици от висшето държавно ръководство, но и известни личности от шоубизнеса като Стивън Сегал. Дойде и лидерът на екстремистката група и прокремълски мотоклуб "Нощни вълци" Александър Залдостанов.

САЩ и повечето държави от ЕС бойкотираха събитието и не изпратиха свои дипломати.

Владимир Путин спечели убедително изборите през месец март т.г., седмици след като най-изявеният му опонент Алексей Навални почина при мистериозни обстоятелства в наказателна колония. Западните лидери определиха изборите за несправедливи и недемократични.

От КГБ до Кремъл

Путин започва работа като офицер от разузнаването, преди да стартира политическа кариера в кметството на родния си Санкт Петербург през 1991 г., когато Съветският съюз се разпада.

Борис Елцин, първият президент на Русия, го назначава за ръководител на службата за сигурност ФСБ през 1998 г., а през следващата година - за министър-председател.

завършва с назначаването му за изпълняващ длъжността президент, когато Елцин подава оставка.

Путин спечели първите си президентски избори през март 2000 г., а през 2004 г. - втори мандат.

Първоначално възходът му събуди надежди, че Русия ще се реформира и ще се превърне в предсказуем, демократичен партньор на Запада на световната сцена.

Путин спечели популярност, обещавайки стабилност на страната, която все още се съвземаше от десетилетието на унижение и икономически хаос след разпадането на Съветския съюз.

След два мандата като президент, през 2008 г. той се върна към поста министър-председател, за да заобиколи конституционната забрана за повече от два последователни мандата като държавен глава.

Но Путин държеше здраво юздите на властта в ръцете си и се завърна на президентския пост четири години по-късно. През 2018 г. спечели и четвърти мандат.

Руската опозиционерка Юлия Навалная по-рано днес осъди политиката на Путин.

През 2021 г. Путин вкара в затвора най-гласовития си съперник - Навални. Репресиите срещу опозиционните движения се засилиха след началото на военните действия в Украйна. Хиляди руснаци получиха присъди за лишаване от свобода, а за целта беше използвано ново законодателство. Западът наложи санкции, които на практика отрязаха Русия от световната банкова система, което допълнително насърчи руското ръководство.

"Нашата страна се ръководи от лъжец, крадец и убиец. Но на това определено ще бъде сложен край", каза днес вдовицата на покойния Алексей Навални. Други политически опоненти излежават дълги присъди в затвора или отдавна са избягали в изгнание.

71-годишният политик е начело на усилията за сваляне на господството на Запада. Неговата хватка върху властта се затегна още повече през последните 2 години. Общественото несъгласие с войната беше ефективно заглушено чрез съдебни процедури и лишаване от свобода. Бъдещето на управлението на Путин може да бъде решено от войната в Украйна, която отне живота на хиляди хора и предизвика безпрецедентни западни санкции, които създадоха големи проблеми за руската икономика. И въпреки всичко през последните месеци Путин демонстрира своята трайна сила. Вътрешната опозиция е заглушена, икономиката отново расте, руската армия се укрепи в Източна Украйна и президентът възобнови пътуванията си в чужбина. /БГНЕС