Радев: 24 май ни кара да се чувстваме горди, това е празник на духа

„Честит празник на всички учители, деца, учени, духовници, творци. Това е неповторим светъл празник за нас той е преди всичко празник на духа. Той ни обединява с непреходната сила на българската култура и просвещение, той ни кара да се чувстваме горди с нашия цивилизационен принос към световното културно наследство, към духовното развитие на всички славянски народи. Днес ние се чувстваме сродени – и трябва да се чувстваме такива, - с нашите азбука, език, с общата ни историческа и културна памет“, съобщи президентът Румен Радев, след като заедно с вицепрезидента Илияна Йотова поднесе цветя пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Националната библиотека, предаде репортер на БГНЕС.

„Искам да поздравя всички наши сънародници зад граница. Да им благодаря за това, че се включиха така мащабно в моята инициатива по повод празника. До този момент сме получили стотици видеоклипове с български стихотворения, песни, с части от книги и разкази“, допълни вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Със силата на българската просвета и култура ще преодолеем и сегашната криза. Институциите сме длъжници на българската култура. Като граждани трябва да й помогнем да оцелее през следващите месеци“, добави още Йотова и подчерта, че: „Днес се прекланяме пред славянските първоучители Кирил и Методий, пред живото българско слово, пред дейците на българската просвета и култура, пред духовността. 24 май – няма друга дата, толкова любима за всеки от нас, дълбоко запечатана в душите ни. Помним я от най-ранно детство, когато учителите ни срещат за първи път с българската азбука и родната реч“, заяви вицепрезидентът.

По думите й празникът тази година е по-особен заради опустелите училища и университети.

„В месеците на тревога и физическа изолация българското слово премина граници и скъси разстояния, за да преодолеем по-леко трудностите“, подчерта Йотова и благодари на учителите, учениците и родителите, които заедно са успели да се справят в условията, наложени от пандемията и завърши с: „Да пребъдат през вековете българската азбука, българската реч, българската култура“.

11 годишната Кристияна Кръстева е дошла с баща си, за да поднесе цветя пред паметника на солунските братя.

„За мен 24 май е много хубав празник и най-важен за учителите и учениците, защото Кирил и Методий са създали нашата азбука и ние я използваме всеки ден“, заяви 11-годишната ученичка.

Тя сподели още, че доста се е измъчила с онлайн обучението заради техническите проблеми и призна, че няма търпение да се върне в класната стая и да се види със съучениците си.

За семейство Мелниклийски този ден е по-специален и поради още една причина, защото имат именник в дома си.

„За нас 24 май е празник на всичко, което е свързано с българската писменост, духовност и е много важно да го предадем на нашата дъщеря, която в момента се учи да пише. За нас беше важно да й покажем откъде е тръгнала нашата азбука и писменост“, каза Валентин Мелниклийски.

Попитан дали успяваме да опазим езика си от чуждици, той каза, че се старае да чете книги, но му е направило впечатление, че след онлайн обучението в речника на дъщеря му Дори са навлезли думички, които използват възрастните.

„Това не ме притеснява толкова много, стига да се използват на място. Има някои думи, които със сигурност с времето ще станат по-неизползваеми, но това е част от еволюцията на езика и това няма как да се спре“, коментира мъжът, който сподели, че в момента чете не една, а цели две книги едновременно./БГНЕС