Радев: Газовата връзка с Гърция има силно регионално и геополитическо измерение

Междусистемната газова връзка между България и Гърция е обект със силно регионално и геополитическо измерение. Този обект има и своето огромно значение за постигане на диверсификация на доставките на газ не само за България, но и за Централна и Източна Европа. Проектът ще допринесе и за стабилността на икономическо развитие и за сигурността и независимостта на енергийни доставки.

С тези думи президентът Румен Радев даде началото на срещата на „Дондуков” 2 със собственика и ръководството на строителната фирма, изграждаща газовата връзка с Гърция и ръководството на проектната компания, възложител на строежа, предаде репортер на БГНЕС.

Президентът даде заявка, че българската страна е готова да сътрудничи за бързото пускане в експлоатация на проекта и изрази надежда, че останалите довършителни и строително-монтажните дейности ще бъдат приключени при пълна мобилизация.

Независимост и сигурност в цените на доставките са също част от ползите, отбеляза Радев.

Собственикът на "Авакс" Антониос Митзалис увери българския държавен глава, че от самото начало на проекта от "Авакс" осъзнават важността му и се опитват да дадат най-доброто за успешното му приключване.

"Ще направим всичко, което е по силите ни, за да може този обект да бъде приключен и да влезе успешно в експлоатация", каза той.

Смятам, че ние сме си заслужили доверието, но ако у някого възникват въпроси, ние сме на разположение да отговорим, подчерта Митзалис и добави: „Ние имаме двугодишен гаранционен период на поддръжка и ще бъдем тук на разположение".

Теодора Георгиева, изпълнителен директор на "Ай Си Джи Би", заяви от своя страна, че изграждането на интерконектора с Гърция е един от най-големите проекти и го обяви за кауза и на "Ай Си Джи Би", и на България.

Основните дейности са свършени, но има встъпителни задължителни дейности преди пускането в експлоатация, съобщи тя.

В срещата участват също така служебният министър-председател Гълъб Донев, служебният министър на енергетиката Росен Христов и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Очаквайте подробности./БГНЕС