Радев: Не искам да мисля, че ще отидем на трети избори, партиите да проявят отговорност

Да, разбира се, че президентът носи отговорност за назначаването на служебното правителство. Аз не бягам от тази отговорност. Винаги съм се водил от критериите за компетентност и професионализъм и отговорност за бъдещето на България. Това съм търсил, когато съм подбирал министри, без оглед на техните политическите пристрастия. Това заяви пред БНР президентът Румен Радев.

Страхът не е отхлабил своя обръч. Отишлата си скоро власт разполага все още с всички механизми и финансови и властови, защото институциите бяха назначавани от тази власт, добави президентът.

За мен най-важното е да постигна баланс между професионализъм и отдаденост, отговорност, това е кабинет на демократичното единодействие. Това е модел за излизане от безпътицата, в която се намира България, каза Радев.

Не искам да мисля, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година. Надявам се партиите да проявят отговорност и благоразумие, добави президентът.

Не е добре България да отива от избор в избор и да няма парламент, подчерта президентът.

Посочвам служебния кабинет като възможен модел за изход от кризата, в която се намираме. Това, което се случи в 45 парламент е урок за всички партии, отбеляза президентът.

Отишлото си правителство отказа да внесе актуализация на бюджета и върза ръцете на служебното. Отишлото си правителство абдикира от задачата да депозира неговия план за възстановяване и устойчивост в ЕС и по този начин поставя служебния кабинет в трудна ситуация. Защото това е план разработван почти година от всички дирекции към министерствата от голям екип към МС, с много секретна информация, с дълги комуникации с Брюксел и забележки от там, които не са достъпни до обществеността. И сега в рамките на дни това трябва да се смели и да се вземе решение. Ще се внася ли в този вид или ще се търси начин той да бъде актуализиран, каза Радев.

Той коментира програмата за саниране, като каза, че санирането е една полезна програма, но далеч не е справедлива. Ако всяка година отделяме по 1 млрд. за саниране, кога всеки дом ще бъде саниран? Същността на програмата беше да укрепи конструкцията отвътре на панелните блокове. Но се абдикира от тази цел и се отиде на външното опаковане. Ако плащаме с нашите пари, даваме по 1 млрд., то до 50 г. всеки български дом ще бъде саниран. Виждате, че много хора няма да дочакат това. Затова програмата е полезна, но несправедлива, посочи още Радев.

За проекта за спешна помощ по въздух, с разработка предложихме и разчети. Хиляди българи всяка година умират от инфаркт и инсулт затова, че не може да им се окаже помощ в златния първи час, защото няма с какво да пристигнат в компетентния център.

Силата на едно управление се дължи на доверието на гражданите. Очаквам служебният кабинет да сформира ядро на бъдещото ръководство на една такава структура. Ние трябва да имаме локации, логистика, взаимодействие с МЗ, това значи нормативни промени, подбор и пращане на обучение на хора по сериозни стандарти. Тази дейност трябва да започнем сега, за да може след 1-2 год. като дойдат тези вертолети, ние да можем веднага да започнем да действаме, каза Радев. Защо една нова хубава сграда с големи екрани и модерни компютри да не получава в реално време информация от Космоса, която се обработва по необходимия софтуер. Няколко пъти преминават спътници над нас, ние имаме достъп и можем да използваме тази информация. Представете си как ще имаме достъп върху цялата екологична картина, ВЕЦ-ове, незаконни строежи в защитени територии, водите, незаконното изсичане на горите и всичко това в реално време. Това означава прозрачност и ефективност на управление, а не, когато хвърляме лозунги, посочи Радев. Трябва ако си политик, който мисли за това, ти трябва да предложиш и организация, и решение, добави Радев.

Единият проект е 80 млн., другия е 30 млн. - на фона на 12 млрд. Политиката на едно управление, политиката личи най-вече по приоритетите на това управление. Ако това управление мисли за здравето и живота на гражданите, ако мисли да има прозрачно и ефективно управление, то може да направи това, заяви Радев.

Трябва да има честни избори чрез неутрализиране на задкулисието, вкарване на гражданите по –активно в управлението на страната. Трябва да изградим здрав фундамент на обществените отношения вътре в страната, на институциите помежду си, между гражданите и институциите, така че върху него бъдещите правителства да стъпват уверено. Това служебно правителство очаквам да направи първата крачка, макар и минимална в тази посока, обясни Радев.

Олигархията е на Борисов, той е 11 години на власт. През 1911 г. има железен закон на олигархията. Всяка олигархия се стреми, натрупала ресурси, да започне да работи и със следващото управление.

Няма как олигархията на Божков или който щете олигарх да стане олигархията на Радев. Ние имаме различна ценностна система дори - моята и на предишния премиер, ако той е работил по този начин. Моята политика е укрепване на държавността и минава през неутрализиране на натрупалата огромни ресурси олигархия, подчерта Радев.

След като премиерът спи с пистолет до главата си, а има НСО което да го пази, това значи, че в тази страна има мутри.

след като има шкафчета с кюлчета злато и евра, ако това е вярно, тези пари не са от заплата, значи някой трябва да е рекетиран, за да напълни това шкафче, значи има мутри, каза още президентът.

За свободата на словото той каза, че там, където има свобода на словото, има високо социално положение, там няма корупция. Там, където медиите са смачкани, там има корупция, бедност и неравенство, добави президентът.

За прокуратурата, той каза, че тя оглушително мълчи за корупцията, шкафчетата, разходването на пари за строителство, за монтажи, за язовири, за инсинераторите, за апартамент гейт. „Всички очакваме прокуратурата да влезе в своята законова роля. Управляващите до момента са свикнали прокуратурата да е гарант за тяхната безнаказаност, но всички виждаме, че режимът рухва и пред прокуратурата има сериозна дилема, или да започне работа в интерес на обществото, или тя ще бъде завлечена в небитието заедно с рухващия режим, каза Радев.

Аз вярвам, че у нас има почтени и способни прокурори, и трябва да им дадем шанс да започнат реална борба с корупцията.

Нито аз, нито господин Янев сме ползвали думата ревизия.

Ревизията е процедура с ясни механизми, илюзия е да мислим, че за два месеца може да се направи ревизия на едно десетгодишно управление. Ние трябва да се стремим към откритост. Това е огромна по обем дейност, която трябва да бъде проверена, уточни Радев.

Ние трябва да знаем в тази страна, когато се касае за публичен ресурс, да видим лицето, да видим кой и как го харчи.

За изборния процес Радев каза, че машините допринасят за борбата с контролирания вот. „Когато гласуваш машинно, например, не можеш да си изкараш телефона и да покажеш как гласуваш. Сегашната ЦИК има възможност да проведе едни честни избори”, посочи Радев.

За външната ни политика, Радев коментира: „Господин Митов още го боли сигурно, че не издадох указ да стане посланик в Румъния”. „Учудващо е, че след 10 г., в които ти всеки месец си ходил в Брюксел на съвет на ЕС, и след 10 г. цитирам и критиките на бившия премиер Борисов, да не можеш още да не ти е ясно що е то ЕС, НАТО, какви са форматите в тях, как се изработват резолюции, декларации, това е жалко. И когато казваме, че на България не й се чува гласа в ЕС, че България не може да реализира своя потенциал като член на ЕС, трябва да ги търсим там тези причини. Ние стигнахме до там, добави президентът.

Няма какво да добавя. Неразбиране, манипулация на факти, дал съм си моята оценка ясно по отношение на Русия, на националната сигурност, че там компромиси са абсолютно недопустими, трябва да се преследва всяко вмешателство в нашата национална сигурност, подчерта Радев.

След като при положение, че си пуснал руски агенти години наред да тровят български граждани, да взривяват наши складове, както твърдят ДАНС, да си прикривал техните действия, да си допуснал огромен пробив в националната сигурност, защото не си реализирал политиките за контрол на достъпа до класифицирана информация, 5 граждани са уличени за това нещо. А службите пряко подчинени на теб, са отговорни за достъпа до такава информация, след като си платил неимоверна цена за Турски поток без да си ни питал, лиши България от огромни такси от Газпром, след като позволи Газпром да завземе всички входно- изходни точки на тръбопроводите, които минават през България и цялата ти концепция за Балкански поток се изпарява, след като България е платила огромни пари за АЕЦ Белене, да твърдиш подобни неща, е върхът на наглостта, коментира още Радев. /БГНЕС