Радев: Не можем да свикнем с неглижирането на Българската армия

Войската ни винаги е била стожер на държавността и на народа ни в най-тежки изпитания, затова и българите отдават заслужена почит на своите военни. На всички мъже и жени с пагони желая здраве и сили в тяхната високо отговорна мисия.

Това заяви президентът Румен Радев след тържествения водосвет навръх Гергьовден в центъра на София, предаде репортер на БГНЕС.

Вие виждате, че напоследък някак си започнахме да свикваме с честата смяна на правителства, на парламенти, но точно в днешното време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на Българската армия, каза държавният глава.

Радев подчерта, че процесът по модернизация и грижа за личния състав все още се движи твърде мудно. Той припомни, че на 49-ия парламент му отне почти година, за да приеме разработената и внесена от служебното правителство на Гълъб Донев инвестиционна програма за модернизация.

"Отдавна апелирам не за спешни, а за аварийни мерки за пресичане на тревожния отлив от Българската армия със силна социална програма", отбеляза президентът.

Радев посочи, че повечето НАТО-вски държави се ориентират на разходи над 2%.

Държавният глава е категоричен и, че детското здравеопазване трябва да бъде национален приоритет.

Държавният глава честити Гергьовден на всички българи и пожела здраве на имениците. "Държавата трябва да си стои на мястото и закъснява вече толкова много години да изгради една национална детска болница", каза той. /БГНЕС