Радев пред българите от РСМ: Ясни гаранции и спиране на езика на омразата преди старта на преговорите

Българският президент Румен Радев поиска ясни и категорични гаранции от страна на властите в Скопие за спазването на правата на българите в РСМ и изкореняването на езика на омразата срещу българите там, предаде репортер но БГНЕС.

Радев поиска вписването на българите в Конституцията на РСМ преди началото на преговорите за присъединяване на РСМ към ЕС, както и запазването на нашето културно-историческо наследство и изкореняването на езика на омразата в РСМ. Президентът подчерта, че не подкрепя никакви малцинствени и сепаратистки течения. Това стана по време на срещата на президента с представителите на българските организации и сдружения в РСМ.

Наред с всички дейности за задълбочаване на отношенията, трябва да има ясен календарен график за решаването на отворените проблеми. Настоявам за ясни гаранции, подчерта Радев. Държа вписването на македонските българи в конституцията да бъде задължително условие за началото на преговорите. Преди да отворим вратата да има ясен и устойчив процес на изкореняване на езика на омраза. Трябва да се сложи край на този език, уточни още той.

Това не е намеса в делата на РСМ. Това е израз на нашата загриженост и подкрепа пътят на РСМ да се основава на европейските принципи и норми. Не подкрепям никакви идеи за малцинства и сепаратистки течения. Ценим и държим вие да сте пълноценни граждани на РСМ, заяви Радев.

Тази позиция изразявам пред двете правителства и европейските институции. Настоявам пред всички европейски лидери за вашите права, каза още той.

От своя страна лидерът на Гражданския демократичен съюз /ГДС/ Петър Колев заяви, че думите на президента и неговите действия подсказват, че в България съществуват съвременни и модерни политици, които ги разбират.

Във вашите думи виждам не поредната декларация, вашите думи и действия подсказват, че в България съществуват съвременни политици, които изцяло разбират нашите мечти, надежди и стремежи. А те не са толкова сложни за разбиране, ние искаме в нашата страна децата ни да могат свободно да се самоопределят като българи. Ние искаме в нашата родина РС Македония да можем да участваме пълноценно и интегрирано в нейния политически, икономически, културен и обществен живот, заяви Петър Колев.

Ние искаме ясно и категорично да бъде защитено българското културно и историческо наследство в РСМ, защото ежедневно със собствените си очи виждаме как то се руши. Затова настояваме за неотложни действия в посока да бъдат направени промени за изсветляването на историческата истина за нашите общи предци, която безспорно, ясно и категорично да бъде отразена в образователния процес в РСМ, защото никой от нас повече не може да търпи децата ни да се връщат от училище разревани, защото българите там са обявявани за фашисти, окупатори и татари, които са били най-големият враг на нашата държава РСМ. Това положение, този език на омразата не може да се търпи нито от нас, нито от целия цивилизован свят. Очакваме ясни и категорични действия в тези посоки.

Промяната на учебниците и отразяването на историческата истина е фундаментът, върху който ще изградим бъдещите си взаимоотношения. Бъдещите поколения в РСМ и България ще имат такива отношения, каквито този образователен процес създаде в тяхното съзнание.

За нас отношенията между РСМ и България трябва да бъдат на плоскостта на взаимното уважение, дълбока почит и признателност, отчитане и запазване на общото историческо наследство, каза още Колев.

За нас по-сериозен съюзник в ЕС в лицето на България няма. Затова се радваме, че всички наши искания днес се разбират не само от институциите на България, но и от европейските институции.

Нашите искания за равенство пред законите на РСМ е един от фундаментите на ЕС. Ние не желаем да бъдем третирани повече като граждани второ качество, каза Колев.

Нашето искане за зачитане на културното и историческото наследство, за неговото съхранение и сериозната борба срещу езика на омразата в учебниците, обществения и политически живот на РСМ са също европейски ценности. Ние очакваме ясна и категорична позиция по тези въпроси преди РСМ да започне преговори с ЕС, подчерта отново Колев.

В последния период от време много информации се появиха в публичното пространство, следейки тези информации в нас започва да се създава представа, че може би българското правителство е поело ангажименти, които ангажименти ще доведат да това тези въпроси да бъдат отложени в преговорния процес. За нас тази позиция е рискована. За това ние днес сме тук в София в президентската институция, следобед ще бъдем в МС, а утре в НС, за да чуем ясно и категорично дали България продължава да подкрепя нашите справедливи искания за равенство, за зачитане на културно историческото наследство в РСМ, за промяна и сериозни крачки в борбата с езика на омразата в РСМ, което трябва да се случи преди започването на преговорите на Скопие с ЕС, уточни Петър Колев.

В делегацията има представители от КЦ "Иван Михайлов"- Битоля, Сдружение „Трибуна“- Прилеп, Сдружение „Македонско-Българско приятелство“- Скопие, Сдружение „Коридор 8“- Скопие, Сдружение „Интеракция“- Охрид, Сдружение „Единство“-Кочани и ПП Гражданско демократичния съюз (ГДС). Те ще бъдат представени от Люпчо Георгиевски, Георги Църномаров, Благой Шаторов, Владимир Перев, Атанас Величков, Игор Билбиловски, Илия Стояновски, Александър Димитровски, Димче Петкоски, Георги Трендафилов и Петър Колев.

БГНЕС припомня, че това е първа визита на българските сдружения и партии от РСМ от началото на тази година. Миналата есен техните представители бяха приети от всички водещи парламентарно представени политически партии, които категорично подкрепиха техните искания и защитата на техните права. /БГНЕС

Тагове: