Ракети срещу неизвестни цели в Кабул

Ракети летяха над афганистанската столица в понеделник, докато САЩ се надпреварват с времето, за да завършат изтеглянето си от Афганистан, съобщи АФП. Евакуацията се извършва в изключително напрегната обстановка и под заплахата от терористични атаки.

Няколко ракети са били изстреляни срещу летището в Кабул в понеделник, по-малко от 48 часа преди Съединените щати да завършат изтеглянето на войските си от Афганистан. По думите на очевидци и източници от сигурността, ввукът на ракети, свистящи над столицата, е чут от служителите преди началото на сутрешния час пик.

Служител по сигурността, работещ в администрацията, свалена преди две седмици от талибаните, заяви, че ракетите са били изстреляни от автомобил в северен Кабул.

Звукът от системата за противоракетна отбрана на летището бе чут от местните жители, които също съобщиха, че шрапнели са паднали на улицата, което дава основание да се предположи, че е била прихваната поне една ракета.

Над сградите на север, където се намира международното летище "Хамид Карзай", се виждат стълбове дим

Публикации в социалните мрежи също показват кадри на горящ автомобил, очевидно поразен от ответния огън.

БГНЕС припомня, че около300 американци очакват да бъдат евакуирани от страната, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в неделя. „Ние работим неуморно тези часове и дни, за да ги измъкнем оттам“, каза той, 48 часа преди крайния срок за изтегляне.

Около 114 400 души, включително близо 5 500 американски граждани, бяха евакуирани от Афганистан от 14 август, в навечерието на превземането на Кабул от талибаните.

Последната фаза от евакуационните операции бе затруднена от нападението на Ислямска държава-К в четвъртък, близо до летището на афганистанската столица, при което загинаха около 100 души, включително 13 американски войници и двама британски.

Джо Байдън посрещна останките на 13-те загинали военнослужещи на пистата във военната база в Дувър, Делауеър. Президентът на САЩ е подложен на остри критики заради справянето му с афганистанската криза. / БГНЕС

Кабул / Афганистан