Рама: Косово трябва да се координира със съюзниците

Правителството на Косово трябва да се координира със съюзниците, но има право да прилага своята конституция, коментира премиерът на Албания Еди Рама по повод регулацията на Централната банка на Косово за сръбския динар, предаде „Албениън пост“.


За Рама няма съмнение, че всички са съгласни, че правителството на Косово трябва да се ангажира, координира и работи в по-тясно сътрудничество с основните си съюзници, но той подчерта, че не бива да се забравя неоспоримото право на Косово да прилага своята конституция.

Краткият отговор на Рама идва след изявлението на американския посланик в Прищина Джефри Ховениер, който повтори искането към правителството на Косово да отложи решението за прилагане на регламента за Централната банка на Косово.

Той направи тези изявления след срещата, която проведе в понеделник с министър-председателя на Косово Албин Курти и други чуждестранни дипломати.

БГНЕС припомня, че от 1 февруари ЦБК започна да прилага решение за забрана на официалните транзакции със сръбски динар в Косово, като потвърди, че единствената валута за такива транзакции е еврото.

Косовските сърби се оплакаха, че ще имат големи проблеми, тъй като получават пенсиите си и други социални помощи по пощата в брой от Сърбия. /БГНЕС