Рама: Случаят "Белери" не е въпрос на етническа принадлежност

Министър-председателят на Албания Еди Рама даде интервю за гръцката телевизия ERT, в което акцентира върху въпроса за задържането на Фреди Белери и официалните отношения на Тирана с Атина.


Според Рама арестът и задържането на Белери е въпрос, който принадлежи на един-единствен орган на правосъдието, какъвто е Специализираната прокуратура (СПАК), в който правителството не може да се намесва по никакъв начин.

"На първо място, от момента, в който СПАК, нашата специална прокуратура за борба с корупцията и организираната престъпност, влезе официално в даден процес, винаги аз, моето правителство, партията, която ръководя, т.е. парламентарното мнозинство на Албания, правим същото, точно същото, както направихме в този случай", описа случая Рама.

Той спомена, че бившите служители на Социалистическата партия, които са били начело на няколко общини в страната и са обвинени в различни проблеми, от корупция до злоупотреба със служебно положение, никога не са били третирани по специален начин от правителството или силите на политическата левица.

По думите на Рама, той никога не се е бъркал в делата на правосъдието. Същото се отнася и за случая "Белери", за който работата трябва да бъде оставена на прокуратурата.

Примиерът на Албания повтори тезата, че в конкретния случай не става въпрос за проблем между две общности.


Това е така, тъй като в Албания няма преференциално третиране на малцинствата. Те са уважавани като цялото население и имат равни права, отбеляза Рама.

Въпросният случай показва и една важна подробност, при която кандидатът на социалистите за Химара, Жорго Горо, отново принадлежи към гръцкото малцинство в Албания и е бил активен и продължава да бъде, начело на южната община.

Според Рама етническата принадлежност няма значение, тъй като кандидатите на малцинствата получават същото отношение.

Той подчерта, че между Албания и Гърция има приятелство, въпреки че Атина все още поддържа "правото на война" срещу Албания.

Рама добави, че винаги е готов да разговаря с колегата си Кириако Мицотакис без да има нужда от събеседници и посредници, тъй като последният е "добър и уважаван приятел". /БГНЕС