Рама: Всяко нападение срещу Косово е нападение срещу Албания

„Всяко нападение срещу Косово е нападение срещу Албания", заяви албанският премиер Еди Рама.

Той каза, че Албания ще защити Косово, в случай че дипломатическите възможности бъдат изчерпани и се използва оръжие, визирайки обтегнатите отношения между Прищина и Белград.

"Ако се стигне дотам, Албания определено ще подкрепи Косово. Няма никакво съмнение, че Албания е стояла, стои и ще стои до Косово във всеки случай, дори ако, не дай си Боже, нещата стигнат дотам, че вече няма да се говори, а ще се използват оръжия", заяви Рама пред телевизия ATV.

Той изтъкна, че Албания е член на НАТО, че има специални отношения с Косово и че "всяко нападение срещу Косово е нападение срещу Албания".

"Косово не е самотно и има стратегически съюзници, без които не би могло да съществува като държава. Поради тази причина трябва да се замислим за значението на съюзниците на Косово", допълни албанският министър-председател.

Той заяви, че лидерите в Прищина и Тирана трябва да мислят за бъдещето, за да "станат по-уважавани" в международен план.

Според него извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН относно ситуацията в Косово е стъпка назад за Прищина./БГНЕС