Рашков: Чистка няма, освободените се броят на пръстите на едната ръка

Задават се честни избори за всички български граждани. За това уродливо управление в нашата страна, МВР няма вина. това заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков, предаде репортер на БГНЕС.

Чистка не е извършвана. За разлика от предишни министри, какъвто беше Цветанов, той изиска от тях молби за освобождаване от длъжност, всички до един бяха освободени тогава, включително и един от моите зам.-министри сега Ганчев е от тази група. В момента подобно прочистване, за каквото някой иска да лансира, място няма. Такова почистване не е извършено, подчерта Рашков. Броят се на едната ръка на пръстите тези, които са освободени, един от тях е главният секретар. Някои по тяхно желание бяха преназначени към други служби, отбеляза още Рашков.

Всички знаете, че Антикорупционният фонд предостави за ползване публично анализ, в който се посочва ясно и точно с цифри къде е наблюдаван вот, който е резултат на политически престъпления против правата на гражданите. На първо място се сочи Бургас, Кърджали, Благоевград, Стара Загора и други. На предходните избори преди тези на 4 април, в МВР са осъществени няколко разследвания за продажба на гласове. Не са разкрити престъпления от управляващата партия, имаме няколко дела, които се отнасят за продажба на гласове от други партии. В една служба от МВР, в която извършваме проверка открито са лозунги на ГЕРБ. И една професионална лексика се установи, че на техните клавиатури като компютърни конфигурации нямат думите ГЕРБ, ДПС или Б.Б. На фона на лозунга работа, работа, работа, вие сте достатъчно интелигенти…, добави Рашков. Съмнявам се дали служба в МВР би работила коректно по закон срещу политическите престъпления, свързани с изборите. Те едва ли биха защитили правото на всеки български гражданин да гласува за този, за когото иска, коментира още Рашков.

По темата с подслушванията, Рашков каза, че има такива случаи на подслушвания и те не са един и два. „Тези действия са предприети от специализирани органи в страната, по отношение на които на 45-ото НС не му стигна времето да с занимае с тях. Проследявани са граждани не само политически и обществени дейци, а и протестиращи граждани”, коментира Рашков. Правната обосновка за предприемане на подобни действия е престъпление, което в нашата практика няма място от създаването на Наказателния кодекс - как едни протестиращи по улицата, едва ли не са обявени, че са подготвяли да осъществят събаряне на властта. Доказателства за подслушвания има. Ще ги представя на новия парламент и новата Комисия за контрол на дейността върху службите за сигурност и контрол на СРС. Нека Народното събрание да реши какво да прави, подчерта още Рашков.

За изборите, естествено, че е приоритет вземането на всички мерки, че ще проведем честни избори 11 юли. Основополагащо е решението от 19 май, на тази база, аз съм определен за носител на отговорността по тази линия. Ние в МВР сме създали щаб, който се ръководи от главния секретар на МВР. Изградени са структури по места, които ще си взаимодействат.

Към 11 юни са получени общо 9 сигнала за изборни престъпления. Нямаме образувани съдебни дела, подчерта още Рашков. Действително накъдето и да се обърнем, е блато, завърши той. /БГНЕС