Републиканците искат импийчмънт на ръководителя на имиграционната служба на САЩ

На 13 февруари републиканците подложиха на импийчмънт министъра на вътрешната сигурност на САЩ Алехандро Майоркас, което е кулминацията на месеци атаки срещу служителя на Демократическата партия във връзка с рязкото увеличаване на броя на мигрантите, незаконно пресичащи южната граница.


Ръководената от републиканците Камара на представителите прие два члена, обвиняващи Майоркас в "умишлен и системен отказ" да прилага имиграционния закон и "нарушаване на общественото доверие" - но е почти сигурно, че той ще бъде оправдан от ръководения от демократите Сенат.

Президентът на САЩ Джо Байдън упрекна републиканските депутати, че са наложили импийчмънт на министъра на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас, което той определи като "явен" пример за партийна политика, нарушаваща конституцията.

"Историята няма да погледне благосклонно на републиканците от Камарата на представителите заради техния очевиден акт на противоконституционна партизанщина, който е насочен срещу един почтен държавен служител, за да играе дребнави политически игри", се казва в изявлението на президента демократ./БГНЕС