Ресторант “Котилото” откри лятната си градина и представи новите си летни специалитети

Днес откриваме лятната градина на ресторант „Котилото“ и се надяваме на край на дъждовните дни. Откриваме лятната градината ежегодно от 2011 година насам. Това заяви в интервю пред БГНЕС Далибор Маринкович, главен готвач в ресторант „Котилото“.


Маринкович живее и готви в България от 19 години, а тази година ресторант “Котилото” получи наградата “Най-добър ресторант за балканска кухня”.

От ресторанта са подготвили много вкусни специалитети за своите гости. „Приготвили сме свинско бонфиле с манатарки и зеленчуци, което е със сос от лук, домати и сметана. Освен това телешко шишче обвито с шунка запечено на скара, сотирани зеленчуци - чушка, морков, гъба, лук, патладжан, но и печен патладжан със сръбско цедено мляко (павлак) поръсено с печена чушка, копър и чесън“, разказа той.


Маринкович обясни, че се опитват да принесат вкуса на павлак и в България. “Павлак е много свежа сметана, но по-различна от цеденото мляко, което се предлага в България“, обясни той.

Главният готвач разкри и една от рецептите, който са приготвили с бонфиле. Според него то е едно от най-качествените свински меса при това с по-малко мазнини. Той обясни, че когато е изпечено на 90% то е много крехко и много сочно, въпреки че няма много мазнини.


„Взимаме си едно свинско бонфиле, обезкостяваме го, махаме всички ципи и жили, а след това го разрязваме на две, начукваме го и го оформяме като пържола. Овкусяваме го със сол, а по средата слагаме запържени манатарки, кисели краставички, прясна зелена чушка и го завиваме и правим руло. Печем го на скара на дървени въглища“, каза той и добави, че приготвяме и сос към ястието.

„В тиган правим сос с масло, ситно нарязан лук, който запържваме до златисто, след това добавяме ситно нарязан домат и овкусяваме със сол, универсална подправка и черен пипер. Към това добавяме и чаена лъжичка горчица и добавяме сметана за готвене. След като соса се сгъсти се сервира в чинията и добавяме вече сготвеното бонфиле, което е нарязано“, добави Маринкович.


Лятната градина на ресторанта е голямо изкушение, защото предлага сянка под гъстите клони на дърветата. Тя е оазис за всички които искат да избягат от градските жеги и да се насладят на чист планински въздух и най-вече на вкусна сръбска кухня. /БГНЕС