Рогозин изпрати парче от шрапнел на Макрон: „Ще си платите за това“

Бившият генерален директор на „Роскосмос“ - руската държавна компания, отговаряща за космическите полети и космическите изследвания - и бивш заместник министър-председател на руското правителство Дмитрий Рогозин, изпрати парче шрапнел, извадено от тялото му, на френския посланик на президента Еманюел Макрон в Москва, като заяви, че е бил улучен от френска гаубица CAESAR в окупирания Донецк и че Франция ще плати цената за това, съобщи „Паризиен“.

"Неотдавна бях тежко ранен в резултат на гнусна терористична атака в Донецк. Само благодарение на голямото умение и търпение на руските военни и цивилни лекари отново съм жив и почти здрав. В този плик, заедно с писмото ми, виждате фрагмент от шрапнел, изстрелян от френска 155-милиметрова самоходна гаубица CAESAR. Той премина през дясното ми рамо и се заби в петия шиен прешлен, само на милиметър от това да ме убие или да ме направи неподвижен. Този снаряд, изстрелян от френска гаубица, уби двама мои млади приятели, оставяйки съпругите им вдовици, а децата им - сираци. Тези момчета ме придружаваха по време на пътуването до Байконур. Сега те са убити от оръжия, доставени от вашата страна на Украйна", се казва в придружаващото писмо.

Рогозин заяви, че "стотици хора" са били убити в Донбас от "френски оръжия и френски наемници".

Бившият ръководител на „Роскосмос“ пише още на посланика: "Френските власти предадоха принципа на великия Дьо Гол и превърнаха Франция в една от най-кръвожадните държави в Европа", „Франция "се подчини на диктата на Вашингтон и се превърна в марионетна държава".

"Господин посланик“, продължава Рогозин в писмото си, публикувано в канала му Telegram, „какво прави Франция, какво правите Вие в конфликта, който западните политици разпалиха между славянските народи? Надявам се, че разбирате степента на личната си отговорност за тези убийства! Вие сте изключителен и упълномощен представител на Петата република, вие отговаряте за това. Моля парчето, което хирурзите извадиха от гръбначния ми стълб, да бъде предадено на френския президент Еманюел Макрон. И също така му кажете, че никой няма да избяга от отговорност за военните престъпления, извършени от Франция, САЩ, Великобритания, Германия и други страни от НАТО в Донбас. Жалко за всички жертви, окачени като трофеи на шията Ви, както и за появата на фашистка Украйна на картата на Европа".

Дмитрий Рогозин беше ранен в контролирания от Русия Донецк на 21 декември по време на обстрела на хотел "Шеш Беш". Съобщава се, че той е празнувал рождения си ден там. Рогозин бе хоспитализиран с огнестрелна рана: както съобщават медиите, метален фрагмент с размери 8×6 милиметра е влязъл над дясната лопатка в близост до гръбначния стълб. По-късно Рогозин бе откаран в московска болница и бе опериран. /БГНЕС