Румънският президент е готов да обсъди прехвърлянето на “Пейтриът“ в Украйна

Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че е готов да обсъди възможността за прехвърляне на система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" на Украйна.

Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че е готов да обсъди възможността за прехвърляне на система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" на Украйна.

Окончателното решение може да бъде взето само след консултации с Висшия съвет за сигурност на страната.  

Йоханис посочи, че доставките за Украйна не трябва да засягат сигурността на Румъния, което означава, че Букурещ трябва да получи нещо в замяна.

Румънският президент изрази позицията си по въпроса за доставките на „Пейтриът“ за Украйна на пресконференция след срещата си с президента на САЩ Джо Байдън във Вашингтон.

"Очевидно е, че Украйна се нуждае от модерни системи за противовъздушна отбрана. В тази връзка през последните седмици се води доста интензивна дискусия за това кой може да предостави системите „Пейтриът“ на Украйна. Президентът Байдън също повдигна този въпрос. Аз казах, че съм отворен за дискусия", заяви Клаус Йоханис.

Румънският президент подчерта, че всички въпроси, свързани с доставките за Украйна, трябва да се обсъждат с Висшия съвет за сигурност на страната (CSAT).

"Ще трябва да обсъдя с CSAT как можем да решим проблема, какво можем да предоставим и какво можем да получим в замяна, защото според мен е недопустимо Румъния да остане без отбрана", каза той.

Според "Файненшъл таймс" украинските власти са поискали не само от Румъния, но и от Полша и Испания да доставят системи "Пейтриът".

И трите държави са отказали да предоставят на Украйна тези системи, като са се позовали на "необходимостта от запазване на отбранителните си способности".

Става дума за общо 7 системи „Пейтриът“. /БГНЕС