Румен Драганов: „Зеленият сертификат“ е изключително европейска мярка

„Мярката със зеления сертификат е изключително европейска. Ние вече виждаме такъв зелен сертификат точно с тези изисквания – ваксинация, PCR тест, или антигенен тест. Това се прави в почти всички европейски страни и не е изненада като очаквания или като действие, което се възприема. Напротив, аз смятам, че това е доста адекватно в момента и за чуждите правителства, които трябва да вземат решение дали да изпратят своите граждани към България и по отношение на туроператорите, които също трябва да вземат решение дали да гарантират на своите туристи, че пристигайки на територията на България няма никаква разлика между третирането им в съответната страна и това, което се случва в България“.

Това заяви в интервю за БГНЕС доц. Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма и изпълнителен секретар на Българския туристически съюз.

Запитан дали мярката със зеления сертификат е закъсняла или е трябвало да бъде въведена по-рано, доц. Драганов отговори, че е грешно да разсъждаваме в тази насока. Според него от момента на въвеждането на мярката, тя автоматично става положителна. По думите му индустриализираният туризъм представлява поточния начин на обслужване – тогава, когато ние взимаме туристите от техния дом в съответната страна, превозваме ги до летището с лично превозно средство или обществен транспорт или с организиран транспорт, но му заплащаме. В цената е включен паркингът, или билет за влак, или таксиметров шофьор. Съответно, качваме го на самолета. В случай, че той закъснее до 2 часа, той получава съответното обслужване – напитка, храна. Ако е повече от два часа, е настанен в хотел. Това се случва, докато е организиран самия полет. След това има трансфер от летището до хотела, след това има настаняване в хотела, обслужване и след това връщане по обратния ред.

„Зеленият сертификат е един от елементите на този технологичен процес. Той вече дава пълната възможност за това обслужване, тъй като навсякъде, където се придвижва този турист – качва се в обществен транспорт, минава през обществена сграда, качва се на летателно превозно средство, там всички превозвачи изискват PCR тест, независимо дали сте ваксиниран, но все пак зеленият сертификат е включен в това искане. След това в дестинацията, в която ще се изисква, за да присъствате на обществени места, вие взимате този зелен сертификат. Така че, като цяло ние влизаме в конвейера на индустриализирания туризъм. Хотелиерите би трябвало да бъдат доволни от това“, обясни още Драганов.

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма допълни, че не трябва да се разширява твърде много зеленият сертификат, тъй като всяко нещо, което ще усложни нещата, е излишно. Той сподели, че в ЕС не се изисква такъв сертификат за градския транспорт и изказа тезата, че и у нас би било неуместно да се въведе такова нещо. Според заповедта, която вече е в сила градски транспорт и държавна администрация не попадат в графата.

Относно зараждащите се протести на представителите на бранша и синдикатите, доц. Драганов заяви, че правото на протест е гарантирано от конституцията и закона.

‚Който иска, може да протестира. Тези, които трябва да вземат решение, трябва да се съобразят с най-новите научни проучвания и съветите на експертите. Специално в този случай с коронавируса, аз препоръчвам изцяло да слушаме експертите, защото те могат да кажат най-добре по какъв начин ще можем да излезем от тази ситуация“, категоричен бе той.

Специалистът изтъкна, че държавата е направила достатъчно за управление на коронакризата. Според него миенето на ръцете, спазването на лична хигиена, на дистанция, вниманието да не се заразим, всичко това е абсолютно лична отговорност. Няма как да прехвърлим миенето на ръце на държавата, смята Драганов.

Той изрази мнение, че българското правителство е ограничило правото на труд, но не е спазило конституцията и закона, за да компенсира тези, на които е ограничило правото на труд.

„От голяма полза ще бъде да възприемем от европейските държави, че винаги, когато затваряш бизнес, плащаш за това. Когато възприемаме ограниченията, нека възприемаме и стимулите, които са за производството. Когато затвориха производството в Германия, канцлерът Меркел обяви 11 млрд. евро помощ за икономиката. Когато затвориха във Великобритания, Борис Джонсън обяви 9 млрд. английски лири помощ за икономиката. Когато при нас затвориха – не обявиха нищо по отношение на затваряне на бизнесите. И специално туризмът страда от това, че работещите в туризма не са компенсирани по никакъв начин. Казвам работещите в туризма, защото те не са хотелиери и ресторантьори. Ако погледнем, че туризмът създава работни места и в цялата гама заобикаляща индустрия, която е банки, телекомуникации, транспорт. Пред всеки хотел има таксита, автобуси, самолети. Имаме охранителни фирми, имаме музиканти, изпълнители, които също са към туризма“, каза още експертът.

С оглед на предстоящия зимен сезон, Драганов заяви, че туризмът върви към възстановяване. От изминалия летен сезон имаме удвояване на броя на посещенията в България, на броя на нощувките, на приходите от международния туризъм. Това се случва на фона на едни доста сериозни ограничения.

„Индустриализираният туризъм не работеше, работеше т.нар. дисперсен туризъм, т.е. индивидуални туристи, които бяха впръскани все едно на територията на страната. Те избираха всякакви посоки – къщи за гости, семейни хотели, SPA хотели, палатки, пейки, общо взето – кой където намери. Наблюдава се и бум на пътувания на българите в България. Българите бяха открити от българските хотелиери. Тези хотели, които по принцип са насочени към индустриализирания туризъм, успяха да създадат добър продукт и спечелиха от това. Българите за първи път видяха какво е гледка от първа линия от хотел, който се намира на морето. В тези легла до момента са спали англичани, германци, скандинавци, руснаци и всякакви други, но не и българи“, уточни директорът на Института за анализи и оценки в туризма. /БГНЕС