Русия бомбардира източна Украйна, Мариупол е почти разрушен, Украйна преговаря с МВФ

Ето кратко обобщение на последните събития, свързани с войната в Украйна:

Кореспондентът на Би Би Си Джо Инууд в Днепър съобщава, че сирените за въздушно нападение вече „се чуват почти постоянно” в цяла Източна Украйна.

- Русия се стреми да "унищожи" Донбас: Зеленски -

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Русия се стреми да унищожи източния регион Донбас и обеща да го защитава, като започне с обсадения пристанищен град Мариупол.

"Руските войски се подготвят за настъпателна операция в източната част на страната ни в близко бъдеще. Те искат буквално да довършат и унищожат Донбас", казва Зеленски във вечерно изявление.

- Мариупол ще се "бори докрай" -

Министър-председателят на Украйна Денис Шмихал заявява в предаването "Тази седмица" на ABC, че Мариупол "не е паднал" - добавяйки, че обкръжените сили, защитаващи града от руската атака, ще се "борят докрай".

- Евакуацията на цивилни е спряна -

Украйна съобщава, че спира за един ден евакуацията на цивилни от източната част на страната поради невъзможност да се договорят условията с руските сили.

"От тази сутрин, 17 април, не успяхме да се споразумеем с окупаторите за прекратяване на огъня по маршрутите за евакуация. Ето защо, за съжаление, днес не отваряме хуманитарни коридори", заявява украинският вицепремиер Ирина Верешчук.

- Ударен е военен завод: Русия -

Руското министерство на отбраната съобщава, че е нанесло удар по военен завод край Киев, докато Москва засилва атаките си срещу украинската столица.

"През нощта високоскоростни ракети, изстреляни от въздуха, унищожиха завод за боеприпаси близо до селището Бровари, Киевска област", се казва в изявление на министерството в Telegram.

- Макрон е поканен да види доказателства за "геноцид" в Украйна -

Зеленски казва, че е поканил френския си колега да посети Украйна, за да се убеди в доказателствата, че руските сили са извършили "геноцид" - термин, който президентът Еманюел Макрон избягва.

"Вчера разговарях с него", каза Зеленски пред CNN.

"Просто му казах, че искам да разбере, че това не е война, а нищо друго освен геноцид. Поканих го да дойде, когато има възможност. Той ще дойде и ще види, и съм сигурен, че ще разбере".

Володимир Зеленски заяви, че в разговор с управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева са били изложени "ясни планове" за възстановяване на страната.

Икономическият съветник на президента заяви, че Украйна ще поиска от МВФ и индустриалните държави от Г7 (Групата на седемте) 50 млрд. долара за покриване на свързания с войната дефицит.

Министър-председателят Денис Шмихал ще участва в срещите на МВФ и Световната банка във Вашингтон през следващата седмица.

- Повече хора са влезли в Украйна от Полша, отколкото са я напуснали

За първи път от началото на войната в Украйна в страната са пристигнали повече хора от Полша, отколкото са я напуснали -

Все повече хора се завръщат - за да посетят роднини или да се върнат по домовете си. Данните на полската гранична служба сочат, че в събота 22 000 души са преминали в Украйна, а 19 200 са я напуснали. /БГНЕС