Русия изпрати нов писмен отговор до САЩ относно Украйна

Съединените щати получиха нов писмен отговор от Русия на своето писмо от миналата седмица относно кризата в Украйна, която заплашва да предизвика нов конфликт в Европа, съобщи АФП.

„Можем да потвърдим, че сме получили писмен отговор от Русия“, каза говорител на американската дипломация, без да уточни съдържанието.

„Вярваме, че да водим публични преговори би било непродуктивно, затова ще оставим на Русия да говори за своя отговор, ако желае“, добави той. „Оставаме напълно отдадени на диалога за разрешаване на тези въпроси и ще продължим да се консултираме в тясно сътрудничество с нашите съюзници и партньори, включително и Украйна".

Тази нова размяна на писма идва в навечерието на телефонен разговор между държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и руския му колега Сергей Лавров, които трябва да разговарят помежду си във вторник.

Руското послание всъщност е отговор на отговора: Съединените щати изпратиха писмо до Русия миналата седмица в отговор на предложенията за договор, формулирани в средата на декември от Москва, за да представят своите изисквания по сигурността.

Западните страни обвиняват руснаците, че са струпали повече от 100 000 войници на украинската граница за евентуална инвазия.

Кремъл уверява, че не възнамерява да напада, но призовава за официални "гаранции за сигурност", включително по-специално правната гаранция, че Украйна никога няма да влезе в НАТО, и връщането към военните контингенти на НАТО от 1997 г.

Съединените щати и НАТО отхвърлиха тези ключови искания в писма миналата сряда, но Вашингтон остави отворена вратата за преговори по други теми, като разполагането на ракети или взаимни ограничения на военните учения.

Антъни Блинкен и Сергей Лавров трябва да обсъдят това във вторник. / БГНЕС