Русия се готви за заснемане на филм в космоса

Русия направи още една крачка към нов рекорд в космоса, когато комисия от експерти по медицина и безопасност одобри план актриса и режисьор в началото на следващия месец да излетят, за да заснемат първия пълнометражен филм в космоса, съобщи в. „Ню Йорк таймс“.

Филмът, наречен „Предизвикателството“, разказва за жена-лекар, изпратена за кратко до Международната космическа станция, за да спаси живота на космонавт. Ако бъде заснет по график следващия месец, това би било руска победа над Меката на киното Холивуд.

Руския космонавт Антон Шкаплеров (в центъра), режисьорът Клим Шипенко (вдясно) и актрисата Юлия Пересилд (вляво) разказаха на пресконференция плановете за заснемане на филм в космоса.

НАСА обяви миналата година планове на Том Круз да снима на МКС. След това руската космическа агенция „Роскосмос“ огласи амбицията си за създаване на филми в безвъздушното пространство.

На пресконференция в Москва руската актриса, режисьорът и техните двойници - и двамата имат „резервни варианти“, за да не се окаже, че здравословни проблеми в последния момент ще провалят проекта - с ентусиазъм говориха за нова граница в шоубизнеса. Те казаха, че се надяват да представят безтегловността както никога досега и чрез уменията на професионална актриса да бъдат предадени емоциите от полета в космоса и наблюдаването на Земята.

„Първите две секунди е страшно“, казва Юлия Пересилд, която е на път да стане първият актьор в космоса, за обучението си по време на самолетен полет, което за кратко създава микрогравитационна среда. "След това е красиво."

Пересилд и Клим Шипенко, режисьорът на основния екип, планират да летят до МКС и обратно в капсула "Союз" и да прекарат 10 дни, снимайки в руския сегмент на космическата станция.

Не е ясно кога НАСА планира да започне своя космически филмов проект, но руските представители бяха достатъчно загрижени, за да изместят графика на мисиите, приспособявайки го към прибързаното пътуване в космоса на творците.

Планирано е полетът да е на 5 октомври. Одобрението в четвъртък от комисия в Центъра за обучение на космонавти „Юрий Гагарин“ отстрани важна пречка за филма. Подобно на героя, който тя ще играе, Персилд, която е на 37 години, премина през ускорено обучение, което започна тази пролет след прослушване. Тя няма опит в космоса или авиацията.

Руският план за изпращане на актриса в космоса идва след поредица от полети от непрофесионалисти тази година, включително на собственика на Amazon Джеф Безос с ракета, построена от неговата компания Blue Origin, и четирима пътници в капсула, направена от компанията SpaceX.

За руския филм Антон Шкаплеров, опитен космонавт, ще управлява триместния космически кораб "Союз". Всички членове на мисията са обучени за извънредни ситуации по време на полет с руска космическа екипировка, независимо дали в капсулата или в руския сегмент на станцията.

„Не се страхувам“, каза Персилд за полета си в космоса, въпреки че допълни, че страхът е „нещо нормално“.

Актрисата призна, че ще се сблъска с ограничения, снимайки в космоса - ще си прави сама грима и ще работи без осветителни или озвучителни екипи.

„Предизвикателството“ ще бъде първият игрален игрален филм, заснет в космоса, и „първият, за който ще излетят актьор и режисьор в космоса за това“, каза Робърт Пърлман, редактор на CollectSpace.com, новинарски сайт за космоса./БГНЕС