Руският парламент ще гласува прекратяване на участието на Москва в ОССЕ

Руският парламент ще гласува на 21 февруари за преустановяване на участието на страната в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ), заяви председателят на Думата Вячеслав Володин.


ОССЕ, сред чиито 57 членове са Украйна, САЩ и Русия, е наследник на организацията от времето на Студената война, в която съветските и западните сили си взаимодействат. След нахлуването на Русия в Украйна организацията до голяма степен е парализирана от продължаващото използване от страна на Москва на ефективното право на вето, с което разполага всяка страна.

"Време е да се сбогуваме с Парламентарната асамблея на ОССЕ", заяви Володин на заседание на Думата, долната камара на руския парламент, според изявление на уебсайта на Думата.

Двете камари на руския парламент - Думата и Съветът на федерацията - ще гласуват едновременно за прекратяване на участието и за спиране на плащанията на Москва към ОССЕ, каза Володин.

Тъй като партията "Единна Русия" - управляващата фракция, която подкрепя президента Владимир Путин - има огромно мнозинство в парламента, резолюцията едва ли ще срещне съпротива.

Украйна и нейните балтийски съюзници, които са съседи на Русия, отказаха да участват в годишната среща на външните министри на ОССЕ в края на миналата година заради присъствието на руския външен министър Сергей Лавров.

Думата може да разгледа и възможността Русия да напусне други международни организации, се казва в изявлението на Думата, без да се посочват имената им./БГНЕС