Сълзи и аплодисменти: „Фантомът на операта” приключи участието си на Бродуей

Последното представление на популярния мюзикъл "Фантомът на операта" се състоя в неделя в нюйоркския театър "Маджестик", 35 години след премиерата му, съобщи „Ню Йорк Таймс”.

По информация на изданието спектакълът е игран на Бродуей 13 981 пъти. Последният спектакъл е продължил повече от 2 часа и половина и на него са били поканени участниците на оригиналната постановка, чиято премиера се е състояла през 1988 г. Почитателите на мюзикъла получиха своите билети след специално организирана за целта томбола.

„Това, което се случи току-що, е поразително”, заяви в емоционална реч след края на представлението Андрю Лойд Уебър. Британският композитор посвети последния спектакъл на сина си Николас, който почина преди три седмици, уточнява вестникът. Продуцентът на мюзикъла Камерън Макинтош подчерта, че някой ден мюзикълът ще се върне отново по сцените на театрите в Ню Йорк, но в момента той просто трябва „да си почине”.

Андрю Лойд Уебър, композитор

Информацията, че „Фантомът на операта” ще напусне Бродуей, се появи през септември миналата година. Причината за това е постпандемичната криза, която намали значително броя на зрителите. Последното представление беше планирано за февруари, но впоследствие беше преместено с два месеца, за да се отговори на нарасналото търсене на билети след съобщението за сваляне на спектакъла.

Мюзикълът отново стана най-продавания на Бродуей и за седмица донесе над 3 млн. долара приходи.

След последното представление трупата на спектакъла и предишните участници в него се събраха на парти в клуб "Метрополитън", на което емблематичната маска на спектакъла беше прожектирана на стена до мраморното стълбище.

Спектакълът по музика на Лойд Уебър и текст на Чарлз Харт все още се играе в Лондон, където по време на затварянето заради пандемията размерът на оркестъра беше намален, а декорите променени, за да се намалят текущите разходи. „Фантомът на операта” и в момента се играе в Чехия, Япония, Южна Корея и Швеция. Предвижда се следващия месец да бъдат открити нови постановки в Китай, през юли - в Италия, а през октомври - в Испания. /БГНЕС

Ню Йорк / САЩ