С напредването на деня лавинната опасност над Банско се увеличава

Лавинната опасност в района над Банско остава значителна, алармират от Avalanche Bulgaria в събота сутрин.

Към 7.30 часа днес опасността от лавина в алпийския пояс, както и в преходния, на планината е умерена - степен 2, увеличаваща се към значителна от степен 3 с напредване на деня. В горския пояс опасността от лавина е умерена.

Навявките отпреди два дни изглежда вече са се свързали с основата във високата планина и вчера не се наблюдаха дъски от навят сняг. Лавинна активност наблюдавахме предимно в преходния пояс на границата на гората на източните и западни и склонове, казаха още от Avalanche Bulgaria и добавят: Днес покачването на температурите е осезаемо и е основният фактор, който трябва да ни притеснява. Освен тях трябва да се обърне внимание на това, че е краят на март и слънчевата радиация е много по-силна заради високата позиция на слънцето.

Експертите очертават и двата основни проблеми, с които човек може да се сблъска в планината и които да доведат до лавина - изтичания от мокър сняг и упорит слаб слой.

"Основният проблем, който очакваме днес, е изтичания от мокър сняг (wet loose) на източни, южни и западни изложения. Макар по естеството си този тип лавини да не дстигат големи размери, трябва да се имат предвид характеристиките на терена и потенциалните опасности, свързани с евентуално изкарване извън баланс на човек или повличане от мокър слъф над скали.

Упоритият слаб слой, който лежи заровен и нереагиращ на източни, северни и западни склонове, също може да започне да реагира с напредване на деня. Със затоплянето и силното слънце ще започне да са освобождава вода в снежната покривка и макар и слабо вероятно не е изключено тя да достигне слабия слой и да предизвика лавина. Това важи особено за плитки места в снежната покривка, а именно в близост до скали и клек.

Генерално навлизаме в пролетния цикъл и за днес очакваме лавинната опасност да се увеличава с напредване на деня, особено на източни, южни и западни склонове и във всички пояси. Това е и причината да опасността да се повишава в рамките на деня", поясняват от Avalanche Bulgaria. /БГНЕС