Сали Бериша: Изявлението на Рама в Словения е нагло и срамно

Лидерът на Демократическата партия на Албания, Сали Бериша, нарече министър-председателя Еди Рама "нагъл и безпардонен" заради речта, която последният произнесе на Стратегическия форум в Блед, Словения, съобщи "Албениън пост".


Бериша заяви, че изказването на министър-председателя Еди Рама е "срамно".

Рама шокира с изказването си всички участници, включително и журналистите, припомня БГНЕС. Той сравни България с Русия, но не подмина и Хърватия, определяйки двете държави-агресори.

„България лесно би могла да атакува Северна Македония както Русия – Украйна, Хърватия лесно ще атакува Сърбия, Сърбия – Косово, а Босна може да атакува сама себе си“. Това заяви албанският премиер, „разсъждавайки“ какво би могло да се направи за по-бързо влизане в ЕС, както това се случва с Украйна вследствие на конфликта с Русия.

Гледайки към конфликта в Украйна и ускорения ѝ път към ЕС по негова вина, се питам: кой кого би трябвало да атакува в този панел, за да влезе по-бързо в ЕС, както Украйна? И си отговарям: България би могла лесно да атакува Северна Македония без съмнение, Хърватия би могла лесно да атакува Сърбия, Сърбия – Косово, Босна може да атакува сама себе си без проблеми, Ние, Албания, можем да помолим гърците да ни нападнат и те ще го направят с удоволствие, Черна гора може просто да се излежава на плажа. И така вече ще сме готови да влезем заедно с Украйна“, добави той.

Бериша написа в социалните мрежи следното: "В позицията на нагъл и безпардонен ястреб, Еди Рама, за да изрази недоволството си от студеното отношение на ЕС към Албания, заяви в Словения, че ако борбата за членство на Украйна бъде взета за основа в ЕС, балканските страни са готови да се нападнат взаимно. Това е нагло, срамно изявление".

Бериша добави, че "украинците са подписали статута на кандидат за членство на страната си в ЕС с кръвта, героизма, жертвите и извънредната борба и съпротива, мъченическата смърт на стотици хиляди свои синове и дъщери за свободата и суверенитета на страната си от варварския руски агресор, но и в защита на свободата и суверенитета на всички свободни народи в Европа".

"Еди Рама създаде в Албания първия и единствен в Европа режим на наркодържава, основан на организираната престъпност, наркотиците, корупцията на албанските управници, с което принуди албанците да напуснат Албания повече, отколкото украинците са напуснали от руските бомбардировки селата и градовете на страната им", заключи той и добави, че "за албанците е срамно, че ги представлява Рама." /БГНЕС